Ezért drágult meg az élelmiszer

2012.10.02. 12:24

Az élelmiszer áruházakban költjük el pénzünk legnagyobb részét, ami a különböző termékekre, szolgáltatásokra fordított kiadásaink harmada, írja közleményében az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az élelmiszer kereskedelem bevételei ugyan nőttek az elmúlt években, közel 15 százalékkal, de az árcédulákkal szemben a hazacipelt árumennyiség súlya csökkent, öt év alatt összesen 8 százalékkal.

A költekezés drágulásának alapvető oka a mezőgazdasági alapanyagok évek óta tartó világpiaci áremelkedése. Hozzájárult az infláció emelkedéséhez különböző költségek, így például az energia, szállítás árainak növekedése is. A gyengébb forint árfolyam az import alapanyagokat és a külpiacról behozott élelmiszereket drágítja. Az áremelkedéshez hozzájárul az adóterhelés növekedése is, amit a folyamatosan zsugorodó értékesítés mellett nem tudnak lenyelni a piac szereplői.

Óriástojás Pakson
Óriástojás Pakson
Fotó: MTI

Az élelmiszerek áfa-kulcsa 2006. szeptemberétől 15-ről 20 százalékra, 2009. júliusától 20-ról
25 százalékra, 2012. januárjától pedig 27 százalékrara nőtt. További adók is terhelik az élelmiszer piacot (például a jövedéki, népegészségügyi, környezetvédelmi termékdíj), azonban az áfa a legnagyobb a súlyú. A piaci nehézségek, valamint a magas adóterhelés következménye a feketézés megugrása az élelmiszergazdaságban is. Az élelmiszer feketézés nagyságáról sokféle becslés látott már napvilágot, amiből annyi biztosan leszűrhető, hogy évente 100-150 milliárd forintnál is több bevételtől esik el a költségvetés

A szövetség közleményében azt írja, az alapvető élelmiszerek áfa-kulcsának csökkentése a vásárlónak és a piac szereplői számára mindenképpen előnyös lenne. A javaslatok elsősorban 5 százalékos kulcsot kezdeményeznek (legrosszabb esetben is 10 százalékot). A nagyobb mértékű adókulcs csökkentés a költségvetés számára a bevezetést követő időszakban bevételkiesést okozna. Kérdés, hogy elviselhető-e egy ilyen bevétel kiesés, továbbá milyen következményekkel lehet számolni az élelmiszer gazdaságban, jól jár-e a vásárló.

Az előrejelzések szerint a mezőgazdasági alapanyagok világpiaci drágulásával a következő
években is számolni kell, ami a hazai piacon is érezteti majd hatását. Az OKSZ szerint ebben a helyzetben az áfa-kulcs csökkentése visszafogná, alacsonyabb árszinten mozgatná a várható további áremelkedési hullámot, egyes élelmiszerek ára csökkenhet is, ami a vásárlónak mindenképpen előnyös. Úgy vélik, a költségvetés hiányát idővel részben pótolná, hogy az áfa-kulcs csökkentése nyomán az élelmiszer fogyasztásra kisebb árnyomás nehezedne, a családok többet vásárolhatnának az 5 százalékos áfa-kulcs mellett, mint a 27 százalékos esetében. Pótolná a költségvetés hiányát a feketézés visszaszorulása is.