Új állami cégvezért adott Németh Lászlóné volt munkahelye

2012.10.08. 11:28

Személycsere történt egy szervezeti változással egybekötve az állami turizmusmarketing-cégnél. A korábban a vidékfejlesztési tárca felügyelete alá tartozó Agrármarketing Centrumot (AMC-t) magába olvasztó Magyar Turizmus Zrt. élére a múlt héten Denéné Tóth Mariannát nevezték ki. A kinevezés nagy nyilvánosságot nem kapott, arról az Index is csak egy, az eddigi cégvezér, Horváth Gergely által a dolgozóknak írt közleményből értesült.

A levél szerint az Agrármarketing Centrum integrációja október 1-jével lezárult. Ezt követően szervezeti, és a cég élén személyi változás is történik, az MT Zrt. vezérigazgatója október 3-tól Denéné Tóth Marianna. A társaságon belül két vezérigazgatóság működik: „a turizmus szakterület szakmai felelőse a Turizmus Vezérigazgatóság, melynek vezetője Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese (...) az agrármarketing terület szakmai felelőse az AMC Vezérigazgatóság, melynek vezetője Simon Péter, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese” – derül ki a levélből.

Denéné Tóth Marianna legutóbb 2010 nyarán szerepelt a hírekben, amikor a kormányváltás után az állami tulajdonú cégek egy részénél a Magyar Fejlesztési Bank villámgyors akciókkal – gyakorlatilag megszállva a vállalatokat, elvéve a mobilokat és laptopokat, megtiltva a telefonálást – lecserélte a menedzsmentet. Ő akkor a kereskedelemfejlesztési és beruházás-ösztönzési munkát végző, azóta kiürített ITDH élére került, és az Opten Cégtárának adatai szerint jelenleg is annak vezérigazgatója.

A cégnyilvántartás adatai szerint két további cégben volt vezető tisztsége: egyfelől osztályvezető volt 1992 és 1999 között a 2006-ban megszüntetett Artex Nemzetközi Kereskedelmi Rt.-ben – abban a cégben, ahol Németh Lászlóné fejlesztési miniszter is dolgozott 1971-től exportbonyolítóként, 1977-től üzletkötőként (akkor még Artex Külkereskedelmi Vállalat volt a neve). Emellett egy, részben családi tulajdonban álló biztosítási és oktatási társaságban, az Ened Kkt.-ban van tulajdonrésze és vezetői tisztsége az új turisztikai főmarketingesnek.