A gáztározók felvásárlását készíti elő a kormány

2012.10.12. 17:11 Módosítva: 2012.10.12. 17:12

Egy a Parlament honlapján pénteken megjelent törvénytervezet (pdf) szerint "a lakossági fogyasztók érdekeinek előtérbe helyezése" miatt biztosítani kell "a stratégiai jelentőségű földgázkészletekkel való gazdálkodás jelenleginél szigorúbb társadalmi és állami kontrollját".

A kormány ezért koncessziókötelessé minősítené a a földgáztárolást. A javaslat indoklása szerint a koncessziós jogokat birtokló cég "nem lehet a tulajdonosa a kizárólagos állami tulajdonban álló biztonsági földgáztárolónak". A javaslat elővásárlási jogot is biztosít az államnak arra az esetre, ha a tározók jelenlegi tulajdonosa az értékesítés mellett döntene.

A szövegből az is kiolvasható, hogy a tulajdonos nem is nagyon dönthet másként, hiszen "biztonsági földgáztároló kizárólag a Magyar Állam tulajdonában állhat". A dokumentum arra is utal, hogy az állam a tározókat könyv szerinti értékükön veheti át.

A Lázár János által jegyzett javaslat következményeiről több iparági szereplő véleményét is kikértük. A megkérdezettek névtelenséget kérve azt mondták: a tervezet a Mol birtokában lévő stratégiai tározók állami felvásárlására utalhat, de az is elképzelhető, hogy a kormány megtette az első lépéseket az E.On gázüzletágának felvásárlása felé.

A kétféle értelmezés oka, hogy a tervezet nem a "stratégiai tározó" kifejezést használja, ami egyértelmű utalás lenne a Mol birtokában lévő tározókra, hanem "biztonsági" tározókat említ, ami lehetővé teszi az E.On-ra is kiterjesztett értelmezést. Sajtóinformációk szerint ez utóbbi cég 4,2 milliárd köbméteres tározókapacitásától és az egész gázüzletágától szívesen megválna.