A jachtbérlést is érinti Matolcsy adócsokra

2012.10.15. 16:46

Bár igazán meglepő intézkedéseket nem hoz Matolcsy György pénteken benyújtottadócsomagja, számos apró részletszabály változik jövőre, amelyre érdemes lehet odafigyelni. Az Accace adótanácsadó közleményében több, főleg a cégeket, vállalkozásokat érintő változásra is felhívja a figyelmet. A törvény hatálybalépésétől például ha egy társaság önálló szervezeti egységét átruházzák egy másik belföldi társaságra, a tranzakció nem lesz áfaköteles.

A közlekedési eszközök hosszabb bérbeadásánál a teljesítés helye a megrendelő lakóhelyét jelenti majd, vagyis külföldi megrendelő esetén például nem kell magyar áfát fizetni. Jacht, vagy vitorlás bérbeadásánál a teljesítés helye pedig az, ahol azt ténylegesen használják. A hosszú időtartam szárazföldi közlekedési eszköznél több mint 30 napot, vízi eszköznél több mint 90 napot jelent.

Kétmillió forint áfa felett kötelező lesz a partner adószámának a feltüntetése. Pénzforgalmi áfa választása esetén ennek a választását kötelező lesz feltüntetni a számlán az ezt választó társaságnál. A számla, illetve a kapcsolódó dokumentumok (pl. szerződés, teljesítési igazolás) elektronikusan is megőrizhető, ez a vállalkozások adminisztrációs terheit csökkenti, írja közleményében az Accace.

Egyenes ági rokonok között a visszterhes vagyonátruházás is illetékmentes lesz. Változás az egykulcsos illeték is: a lakóingatlan esetén az illeték 4 százalék lesz egységesen, ajándékozás, illetve öröklés esetén 18 százalék (lakóingatlannál 9%). Lakás értékesítése és olcsóbb lakás vásárlása esetén nincs illetékfizetési kötelezettség. A sportcélú ingatlan megszerzése lletékmentes lesz.