Tőzsdei cégeknél is kutakodna az állam

2012.10.16. 09:44

Egy törvényjavaslat értelmében a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) minden olyan vállalat gazdálkodását ellenőrizhetné, amelyben az állam közvetlenül vagy közvetve részesedéssel bír – legalábbis ez áll abban Népszabadság által ismertetett törvényjavaslatban, amit a hétvégén nyújtott be a parlamentnek Navracsics Tibor igazságügyi miniszter. Mindez azt jelenti, hogy az állam egyebek mellett a legnagyobb tőzsdei cégek zsebében is turkálhatna, a Molban, az OTP-ben, a Magyar Telekomban és a Richterben ugyanis – már csak a tavalyi nyugdíjállamosítás miatt is – van állami részesedés.

Jelenleg csak a stratégiailag kiemelt, többségi állami tulajdonban lévő társaságokhoz mehetnek ki a Kehi munkatársai, a módosítóval minden olyan vállalatnál ellenőrzést folytathat, amelyben az állam részesedéssel rendelkezik, függetlenül annak százalékos mértékétől. A hivatal az ellenőrzéssel hozzáférhet az üzleti és gazdasági titkokhoz is, mivel az államháztartásról szóló törvény más paragrafusai értelmében a Kehi az ellenőrzés során az adatszolgáltatásra kötelezett cég bármely helyiségébe beléphet, számára akadálytalan hozzáférést kell biztosítani valamennyi dokumentumhoz és az informatikai rendszerek archív és élő adatállományához is. Emiatt adódik az a kérdés: az állam, mint egy a tulajdonosok közül, olyan információkhoz juthat-e a jövőben, amelyekhez (adott esetben nagyobb üzletrésszel bíró) tulajdonostársai nem, vagyis sérül-e a részvényesek közti egyenlő elbánás elve, írja a Népszabadság.

Az üzleti titkokat ráadásul saját céljaira is felhasználhatná. Jó példa lehet erre a csökönyösen elindítani tervezett állami mobilszolgáltató – ehhez jól jöhetnek olyan adatok, amiket a jelenlegi piacvezető Magyar Telekomnál szerezhet be a Kehi.

A lapnak az előterjesztő minisztérium keddre ígért részletes tájékoztatást és magyarázatot.