Kisajátítás, amit a magyarok csinálnak

2012.10.18. 16:41

A magyar kormány tovább ront a külföldi befektetőkkel szembeni bánásmódján – idézi a Die Presse cikkét a Világgazdaság. Az osztrák lap annak kapcsán ír erről, hogy a Saubermacher stájer cég kénytelen volt eladni Saubermacher Pannonia nevű leányvállalatát a nagykanizsai önkormányzatnak.

A város a cikk szerint „jól működő, nyereséges vállalatot” szerzett meg, amelynek a nyeresége 7,2 millió euró - örvendezett a polgármester. A tranzakcióra azt követően került sor, hogy a budapesti parlament új szabályozást fogadott el a hulladékgazdálkodása vonatkozóan.

A törvény előírja, hogy hulladékgazdálkodást 2014-től kezdődően csak olyan cégek végezhetnek, amelyekben az állam többséggel rendelkezik. Ezen kívül a vállalatok nyereségüket kötelesek továbbadni. „Ez egyszerűen kisajátítás” – mondta Frank Dicker, a Saubermacher igazgatója aDie Pressének.

A stájer cég húsz éve dolgozik Magyarországon. és Dicker attól tart, hogy az itt elért 50 millió euró összegű forgalmának a fele veszélybe kerül. A törvény a Saubermacheren kivül olyan osztrák vállalatokat is sújt, mint a felső-ausztriai AVE és az Abfall Service AG. Ezek már panaszt  tettek az Európai Bizottságnál az európai hulladékgazdálkodási szövetségen keresztül.