Október végére eltűnik a gyulai kolbász

2012.10.18. 15:52 Módosítva: 2012.10.18. 15:56

„Már nem látom annak a lehetőségét, hogy a Gyulai Húskombinát ebben a formájában újraindítsa a gyártást” – nyilatkozta csütörtökön a városi lapnak Ruck János a a még nem jogerősen felszámolás alatt álló cég vezérigazgatója. A cégnél október 24-én leáll a termelés, miután a raktárakban tárolt alapanyagok elfogytak, és két banki inkasszó miatt az eladott áru árát sem kapják meg.

A cégnek hetente legalább 200 millió forint kellene ahhoz, hogy alapanyagot tudjon vásárolni, és a jövő héten mind a két üzeme termelni tudjon. Mivel azonban a bankokkal folytatott tárgyalásokon nem sikerült ennyi pénz felszabadítását sem elérni, a termelést le kell állítaniuk. A vezérigazgató szerint friss gyártású és fogyasztású termékek, vagyis a májasok és felvágottak nyolc-tíz napon belül eltűnnek a boltok polcairól, de a raktárban lévő áru – például a gyulai kolbász is csak a kiszállítás után nagyjából tíz napra elég.

A Gyulai Húskombinát már nyáron válságba került, állami támogatást kért. A kormányban Lázár János korábbi Fidesz-frakcióvezető, mostani miniszterelnökségi államtitkár kapta feladatául a megmentését, azonban azon kívül, hogy augusztusban a szintén fizetésképtelenné vált kapuvári húsgyárral együtt stratégiai vállalattá nyilvánították, más nem történt. Budai Gyula ugyan ígéretet tett, hogy az áruházláncok a bajba került húsipari cégektől fognak árut rendelni, ez azonban nem mentette meg őket. A gyulai húsipari cég felszámolását kedden jelentették be, várhatóan a hó végére ez jogerős lesz. A cég tulajdonosai jövő pénteken közgyűlést tartanak.

A Gyulai Húskombinát ellen egy budapesti beszállító, az M Profood Zrt. nyújtott be keresetet szeptember végén felszámolási eljárás elindítására, mert a húsipari cég többszöri megkeresésre sem egyenlítette ki szállítói tartozását. Mivel stratégiai vállalatról van szó, a felszámolója az állami tulajdonú Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. lesz.

A már korábban ideiglenes vagyonfelügyelőként kijelölt társaság felszámolóbiztosa korábban arról beszélt, hogy a felszámolás alatt is szeretnének termelni a gyárban. Lényegében ezt erősítette meg most Ruck János, aki a Gyulai Hírlapnak azt mondta: ha a felszámolóbiztos a felszámolás alatt működtetné a céget, akkor már egy új számlára érkezhet be az eladott áru ára, és ha forrást tudnak biztosítani, akkor újraindíthatják a termelést