Távozhat a Bankszövetség elnöke

2012.10.18. 07:40 Módosítva: 2012.10.18. 07:44

A kompromisszumkeresés teljes csődjeként értékelhette Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke az újabb megszorító csomagot, épp ezért a Napi információi szerint az összehívott rendkívüli elnökségi ülésen felajánlotta lemondását abban az esetben, ha a parlament szentesíti a Matolcsy György által szerda reggel bejelentett intézkedéseket - írja a Napi Gazdaság.

A szervezet közleményében a pénzintézetek és a kormány között létrejött megállapodás felrúgásának értékelte az intézkedéscsomagot, jelezve, hogy annak bevezetése még jobban csökkenti a bankok hitelezési képességét − ez pedig a gazdaság várt fellendülését odázhatja el. A kormány azzal, hogy szerződést szeg, aligha válik hitelesebbé az EU előtt − kommentálta lapunknak egy szakértő a várható brüsszeli reakciót.

A pénzintézeti szektor jövőbeli teljesítményét komolyan befolyásolja, hogy a szektort a nemzetgazdasági súlyához mérten többszörös teher sújtja az intézkedéscsomaggal, ráadásul kifejezetten rövid távú gondolkodásmódra utal a pénzügyi közvetítő rendszer működésének ilyen szintű befolyásolása.

A növekvő terhek szinte bizonyosan a korábban tervezett stratégiák felülvizsgálatára kényszerítik a hitelintézeteket. Bizonyos, hogy a korábban tervezettnél lényegesen kisebb arányban vállalják át a tranzakciós illetéket a banki ügyfelektől, mint ahogy az is valószínű, hogy az anyabankok továbbra is kitartanak amellett, hogy az ilyen bizonytalan piaci környezetben a magyar bankoknak a régiós országoknál gyorsabban kell elérniük a 100 százalék környéki hitel/betét mutatót, azaz a külső forrásokkal csak mérsékelten látják majd el a magyar leánybankokat.

Újra kellene gondolni

A Magyar Bankszövetség bízik abban, hogy még változnak a bankokkal kapcsolatos legutóbbi bejelentések a parlamenti elfogadás előtt. Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára megerősítette, hogy Patai Mihály felvetette lemondási szándékát - írja a Portfolio.hu.

Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter
Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter
Fotó: Kovács Attila / MTI

Nagyon bízunk abban, hogy van még egy felülgondolási lehetősége minden félnek ebben a kérdésben - reagált Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára Matolcsy György tegnapi bejelentéseire, miszerint növekszik a bankok terhelése.

A bankoknak drasztikusan csökken a hitelezési képessége, a külföldi anyabankok nem képesek garantálni a szükséges extraforrást. Ha ezt nem tudják garantálni, akkor le kell építsük a vállalati hitelek egy részét, ezzel pedig a magyar GDP 10%-kal csökkenne - mondta a főtitkár.

A Bankszövetség illetékese megerősítette azokat a sajtóinformációkat, hogy a szövetség elnöke, Patai Mihály nagyon szűk körben jelezte: amennyiben a csomagot változtatások nélkül elfogadja a Parlament, akkor az elfogadás napján jelzi a tagok felé, hogy le fog mondani tisztségéről.

A mostani bejelentésekre fel kell készülnünk az informatikai rendszerekkel, ami időbeli csúszást is okoz. Ezért azt is javasoljuk, hogy legalább egy negyedévvel halassza el a tranzakciós illeték bevezetését - mondta Kovács Levente.