Lett bankba szállt be Demján Sándor

2012.10.24. 16:27 Módosítva: 2012.10.24. 17:05
Új befektetőtől kapott friss tőkét Lettország hetedik legnagyobb hitelintézete, a korábban tőkehiánnyal küzdő Norvik Banka AS. A Bloomberg beszámolója szerint a befektető nem más, mint a magyar Demján Sándor.

Demján Sándor, aki a régiós ingatlanfejlesztési piac aktív szereplője és a magyarországi Gránit Bank többségi tulajdonosa, ezúttal a lett Norvik Bankába fektetett ötmillió eurót. Emellett kész arra, hogy további pénzzel szálljon be a társaságba – közölte a lett pénzügyi felügyelet.

A lett felügyelet tőkeemelésre szólította fel a Norvikot, amit egy hónapon belül kell végrehajtania. A felügyelet júniusban korlátozó intézkedést tett a bank hitelezési tevékenységére, és felülvizsgálat alá vette a társaságot a lap szerint. A hatóság – amely közlése szerint továbbra is felügyeli a bankfeltőkésítési folyamatot – arról tájékoztatott: a befektetés lehetővé teszi, hogy a bank fenntartható fejlődési pályára álljon, írja az MTI. A többlet alaptőkét a bank tőkehelyzetének, illetve belföldi és külföldi pozíciójának erősítésére használja majd

A Norvik közölte: 11,6 millió euró összegben tőkét emelt, és a tőkeemelésben a magyar Demján Sándor egyik cége is részt vett. A bank keddi közleményében azonban még nem szerepelt az 5 millió eurós összeg, és az sem, hogy más forrásokból is kapott volna tőkét a társaság. Az MTI beszámolója szerint a Norvik Bank az idén ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját. A tőkeinjekció hatására a bank alaptőkéje 57,4 millió lett latról 65,6 millió latra (26,4 milliárd forint) nő.

Demján lépése azért meglepő, mert az üzletember a hazai piacon nem túl jelentősnek számító Gránit bankot leszámítva nem rendelkezik pénzintézeti befektetésekkel; igaz, elnöke az Országos Takarékszövetkezeti Szövetségnek, a takarékszövetkezetek érdekvédelmi szervezetének. Vállalkozóként elsősorban a kereskedelemben és az ingatlanszektorban utazik, a nevéhez fűződik például a budapesti Westend bevásárlóközpont megépítése, de Pozsonyban, Kolozsváron és a lengyelországi Katowicében is vannak plázái.