Így biztos nem lesz IMF-megállapodás

2012.10.26. 14:03

Az utóbbi időszakban a magyar piacon nem érződött az, hogy rossz a kiigazítások szerkezete, sem az, az IMF-megállapodással ne lenne minden rendben. Ezért a mai hírek hatására korrekció jöhet – reagált Gárgyán Eszter, a Citibank elemzője arra a pénteki értesülésre, hogy az IMF-nek állítólag elege lett belőlünk, és a hiteltárgyalások megszakítására készül. Az aggodalmakat elsöpörte a piaci optimizmus, a magas hozamot fizető magyar államkötvényeket és emiatt a forintot is folyamatosan vásárolták a befektetők.

Az esetleges IMF-szakítással a piac nem számolt, így ennek a negatív hatása nincs beárazva sem a magyar állampapírokba, sem a részvényekbe, sem a forintba – mondja az elemző. Gárgyán szerint az IMF nem egy olyan szervezet, ami egy rá irányuló negatív médiakampány miatt megsértődik, és becsapja az ajtót. Megjegyezte viszont, hogy a tárgyalófelek között eddig sem nagyon volt meg a bizalom, és most a kiigazítás szerkezete is elmérgesítette a viszonyt.

Hivatalos elzárkózás ettől függetlenül szerinte nem lesz, az IMF egyszerűen csak azt láthatta most be, hogy ameddig a piac nem kényszerít ki egy új gazdaságpolitikát, addig minden tárgyalás fölösleges. A kapcsolat később bármikor felvehető, amikor erre szükség van, de ehhez a magyar kormány kell majd gesztusokat tegyen, például azzal, hogy egy új gazdaságpolitikába kezd.

Samu János, a Concorde elemzője azt mondta, nem lehet eldönteni, mennyi a valóságtartama a megjelent híreknek, szerinte semmi nem tudta ezt alátámasztani vagy megcáfolni. Lehetséges azonban, hogy tényleg megsértődtek az IMF tárgyalói, ugyanis nem számítógépek tárgyalnak egymással, az érzelmek itt is szerepet játszanak valamennyire.

A jelenlegi piaci hatásokban jelentős szerpe van annak, hogy éppen viszonylag rossz a nemzetközi piaci hangulat. Ebben a környezetben sokkal nagyobb figyelmet kap ez a hír, mint ha a hangulat jó lenne. Annak is hasonló hatása volt, amikor a miniszterelnök videóüzenetben jelentette ki, hogy visszautasítjuk az IMF feltétetleit.

Az, ha a Valutaalap kizártnak tartaná a megegyezés lehetőségét, mindenképpen rossz lenne Magyarországra nézve, ugyanis továbbra is a régió legsérülékenyebb országa vagyunk. A gazdasági környezet bármilyen negatív változása sokkal jobban érződik, ha nincs IMF-megállapodás. Samu szerint, ha nem fenyegeti az országot hirtelen piaci pánik, akkor nem lesz megállapodás. Szerinte a magyar fél túl nagy kompromisszumkészséget feltételez az IMF részéről.

Forián Szabó Gergely, a Pioneer befektetési igazgatója szerint a mostani értesüléseknek köze lehet ahhoz is, hogy az utóbbi időben a piaci helyzet Magyarország számára kifejezetten kedvező volt, ebben a környezetben pedig nem vagyunk annyira rászorulva az IMF segítségére. Ennek szerepe lehet abban is, hogy a magyar kormány számára már nem annyira fontos a megállapodás. Sokak szerint persze eddig sem volt az.

Azt azonban az elemző szerint nem lehet kijelenteni, hogy a kormányváltásig hátralévő másfél év alatt is olyan lesz a piaci környezet, mint most. Érdemes azért az IMF-tárgyalásokat melegen tartani, hátha később szükség lesz a megegyezésre. Jelenleg nem is esedékes az IMF érkezése, ha pedig azzá válik, csak szándék kérdése és Forián Szabó szerint meg lehet majd egyezni.

Ha valóban meg is sértődtek ránk, ez szerinte akkor sem érzelmi kérdés, tárgyalni bármikor lehet. Ha az egyik fél bejelenti, hogy nem akar továbblépni, akkor persze kicsit leül a dolog. Ez a mostani nem az első ilyen eset, ennél sokkal súlyosabb dolgok is történtek. A jegybanktörvény körüli vitákhoz képest a mostani teljesen kezelhető konfliktusnak tűnik.