Máris kiterjesztenék a közműadót?

2012.10.26. 08:33

Az új közműadó kiterjesztését fontolgatja a kormány, a legújabb elképzelések szerint már nemcsak a föld alatt húzódó, hanem a felszín feletti vezetékek után is fizetniük kellene a szolgáltatóknak, írja a Népszabadság.

Az így befolyó, számítások szerint 30-40 milliárd forintot az önkormányzatok kapnák meg, és szabadon felhasználhatnák. Van olyan elképzelés is, amely szerint ezt a pénzt kizárólag a közösségi közlekedés fenntartására, illetve fejlesztésére lehetne fordítani.

A Matolcsy-csomagban szereplő, jövőre kivetendő, méterenként százforintos közműadó kiterjesztése a légvezetékekre arányosítaná a teherviselést a távközlési szektorban, ahol a válságadók (az árbevétel alapján 2010 óta fizetett különadó) év végi kivezetésével jelentős aránytalanság alakulna ki: a vezetékes és mobiltelefon szolgáltatók ötvenmilliárdot meghaladó telefonadót fizetnének jövőre, míg a televíziós szolgáltatók adóterhelése megszűnne.

Már a telefonadó tervezésekor felmerült, hogy adóztassák meg a tévé-előfizetéseket is, ám akkor azt levették a napirendről. Most újra bevonnák az adófizetők körébe a kábeltévés ágazatot, immár csak a műholdas és a földfelszíni sugárzású infrastruktúra lenne adómentes - írja a lap.

A közműadó ötletét korábban a Századvég vetette fel és eredetileg csak Budapestre vonatkozott volna, ebből finanszírozták volna a BKV veszteségének egy részét. Az eredileg 30 milliárdos közműadó az érintett szektorokban várhatóan áremelkedést hoz majd, de bizonytalanságok miatt még nem világos, hogy mennyivel kell majd többet fizetnünk a vízért, gázért, áramért vagy épp a távhőért.