Matolcsy csúsztatott, lebuktatjuk!

2012.10.29. 14:36 Módosítva: 2012.10.30. 11:20
"Öntől aztán lehetne a pozitív gondolkodást tanulni!, Ön nagyon rózsás képet vázolt fel!" - ilyen megjegyzéseket, sok derültséget és még több fejcsóválást váltott ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előadása az Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén. Matolcsy csúsztatott is egy nagyot, most lebuktatjuk.

Tündérmesét prezentált az Amerikai Kereskedelmi Kamara tagjainak Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn reggel, a kamara üzleti reggelijén.

A világon három nagy növekedés centrum van, mondta a miniszter: Észak-Amerika, az EU és Ázsia. Magyarország földrajzi elhelyezkedése miatt mindegyik erőcentrumban benne van, illetve a magyar gazdaságpolitika mindent megtesz, hogy benne legyen, méghozzá a centrumországok egyikeként - osztotta meg nézeteit a tárcavezető.

Matolcsy a kormány unortodox lépéseit azzal mentegette, hogy az elmúlt két évben csak úgy lehetett megőrizni az ország politikai stabilitását - értsd, a Fidesz támogatottságát, a Jobbik megerősödését - hogy a kormány a konszolidáció terheit a cégekre terhelte. Matolcsy elismerte, hogy a lépések az energetikai és telekommunikációs cégeknek, illetve a bankoknak nagy terhet jelentenek.

"De megérte! Mert megcsináltuk! A gazdaság konszolidálódott, a válságnak vége!" - tudatta a miniszter az amerikai cégvezetőkkel. Ezt szerinte az bizonyítja, hogy a magyar export kiválóan teljesít. De más területeken is megvolt az áttörés. A kormány 2010 óta konszolidálta a költségvetést, csökkenő pályára állította az államadósságot (ebben a svédeket, a dánokat és a németeket előzve a világ élvonalában járunk, bár ennek eszközét, a nyugdíjállamosítást nem említette a miniszter), több lett a munkahely - a közmunkának köszönhetően, ezt megemlítette a miniszter -, és csökkent a munkanélküliség, ráadásul a folyó fizetési mérleg is pozitívba fordult.

Növekedés márpedig lesz

Matolcsy a kormány sikerei között említette, hogy az ország csődkockázata január óta meredeken csökkent - azt azonban nem említette, hogy ennek hátterében az amerikai és az európai központi bankok likviditásbővítő (pénznyomtatásra, alacsony kamatokra épülő) stratégiája áll, ami a világon mindenhol megnyugvást eredményezett az elmúlt időszakban.

A gazdasági növekedésben fordulatot vár a miniszter a következő években, "mivel a kormány a pénzügyi konszolidáció lezárása után immár a növekedés beindítására koncentrálhat".Matolcsy az adórendszerről azt mondta: a kormány tervei szerint néhány, fogyasztást terhelő adót növelnek, miközben a jövedelmet terhelő adókat mérséklik.

Nem pont úgy van

Matolcsy a legkényesebb témára, beruházásokra is kitért. Beismerte, hogy a magyar gazdaság egyik problémája a régiós összehasonlításban nagyon alacsony beruházási ráta.

 

Ezután megcsillantontta a rosszban a jót. Azt mondta, hogy mindez elfogadhatatlan, de "a befektetési szerkezet mögé nézve az látható, hogy a feldolgozóipari beruházások ismét a válság előtti szinten vannak".

Matolcsy szavait a Központi Statisztikai Hivatal adatbázisában ellenőriztük, ahol 2008 januárjáig visszamenően láthatóak a negyedéves adatok. Ezekből kiderül, hogy Matolcsy nem bontotta ki az igazság minden részletét.

Az ugyan igaz, hogy számszerűen ma kicsivel jobban állunk, mint 2008-ban (részletes adatok itt), de a beruházásokat reálértéken számítva, az inflációs hatást is figyelembe véve mára valójában jóval a 2008-as szint alatt vagyunk reálértelemben.

Az árváltozások hatását kiszűrő, valós teljesítményváltozást mutató, az aktuális negyedéves teljesítményt az előző év azonos időszakával összehasonlító utolsó negyedéves adat már a feldolgozóiparban is esést mutat (a növekedés üteme pedig már 2011 első negyedéve óta lassul), ahogy ezt a KSH is jelezte legutóbbi gyorstájékoztatójában. A csökkenés mértéke - arányaiban, nem összegszerűen - legutóbb meg is haladta a válság előtti 2008-as második negyedéves szintent. (Az alábbi ábra nem a folyó áras, hanem a volumenváltozásokat mutatja.)