Multik lobbiznak Orbánért Brüsszelben

2012.10.31. 11:49 Módosítva: 2012.10.31. 12:04

Egyes bankok és multik azt próbálják elérni, hogy az Európai Bizottság legyen engedékenyebb Magyarországgal, mert Brüsszel szorongatása miatt őket hozza egyre nehezebb helyzetbe a Orbán-kormány - írja az Origo. A magyar kabinet maga is erre játszik, az önkormányzati adósság átvételével kapcsolatos riogatások is a nyomásgyakorlás részét képezhetik, de ha mégsem, akkor további tízmilliárdokkal tetézik a bankok megkopasztását.

Úgy tudjuk, a kormány most először kapott Brüsszelből olyan visszajelzéseket, hogy a főként német, olasz, és osztrák bankok, illetve multicégek vezetői saját biztosuknál lobbiznak - vagy, ahogy egy kormányzati forrás fogalmazott: "sikítoznak" - annak érdekében, hogy a bizottság szálljon le Magyarországról. Ha ugyanis tovább szorongatják az Orbán-kormányt, akkor ők kapnak a nyakukba újabb és újabb, a nyereséget felemésztő vagy akár a működést is ellehetetlenítő terheket.

Egy, a bizottsággal folytatott egyeztetésekre rálátó kormánypárti politikus szerint ettől nem független, hogy a kormány egyre inkább számol azzal, hogy megúszhatja a harmadik kiigazító csomagot. Ez azt jelentené, hogy a bizottság a két héttel ezelőtti álláspontjával ellentétesen mégis megelégszik majd az eddig vállalt, közel 770 milliárdos megszorítással, és mégsem kér a 3 százalék alatti hiánycél tartásához újabb intézkedéseket.

Az optimista forgatókönyv szerint, amelyről a Népszabadság keddi cikke szerint már Rogán Antal frakcióvezető is beszélt a kormánypárti képviselőknek, ha minden jól megy, az Európai Bizottság november 7-én nyilvánosságra hozandó országjelentése nem talál majd kifogást a magyar költségvetésben. Ennek alapján pedig a pénzügyminiszterek december eleji tanácskozásukon javaslatot tehetnek a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére.

A tárgyalásokra szintén rálátó, kormányzati tisztséget is viselő forrás szerint a "nyomás, illetve inkább nyomasztás fokozásához" nagyban hozzájárult a kormány szombaton bejelentett önkormányzati adósságátvállalásról szóló bejelentése is, amellyel kapcsolatban a miniszterelnök máris utalt rá, hogy a 612 milliárdnyi hitel átvállalásából a bankoknak is ki kell majd venniük a részüket.

A lap szerint a kormány nem szándékozik teljes értékén átvállalni az önkormányzatok adósságait, a banki szempontból kockázatos hiteleket például csak 75-80 százalékon venné át. A fennmaradó tartozást lenyeletné a bankokkal, a törlesztést meg ráadásul nem is készpénzben, hanem hosszabb-rövidebb lejáratú állampapírokban teljesítené.