Máris módosulhat a közművezeték adó

2012.11.23. 20:14 Módosítva: 2012.11.23. 20:17

Mégsem mentesülnének a közművezetékek után fizetendő adó alól a földgáz-szállítási és a villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító tulajdonában álló vezetékek, ha a parlament elfogadja a kormány erre vonatkozó törvénymódosító javaslatát, amelyet pénteken, három nappal a közművezeték-adóról szóló jogszabály elfogadása után terjesztettek az Országgyűlés elé.

A nemzetgazdasági tárcavezető indoklása szerint bár e közművezetékek stratégiai jelentőségűek, tulajdonosaik képesek az adó megfizetésére. "Az arányos közteherviselés elvéből tehát az következik, hogy e mentességek ne illessék meg az érintett adóalanyokat" - írta Matolcsy György.

November 23-án hirdették ki a közműadó bevezetéséről szóló jogszabályt. A törvény értelmében jövőre méterenként 125 forintot fizethetnek a közmű- és telekommunikációs vállalatok, de utóbbiak sávos rendszer mellett kedvezményben részesülnek. Az állam, az önkormányzatok, az FGSZ és a Mavir mentességet kapott.

A ma kihirdetett jogszabály alapján az adó alól mentességet élvez az állam, az önkormányzat, a nagynyomású földgázszállítási hálózatot üzemeltető FGSZ Zrt, valamint az árampiacon az átviteli rendszerirányító Mavir.