Ennyi pénzt még sose fektettek külföldiek magyar állampapírokba

2012.12.07. 20:01

Már ötezer milliárd forintnál is több pénzt fektettek magyar állampapírokba a külföldi befektetők, ez az Államadósság-kezelő Központ közleménye szerint történelmi csúcs. Október végén 11,4 ezermilliárd forintnyi állampapír volt forgalomban, ebből 5014,32 milliárd forintnyi külföldi tulajdonban.

Az elmúlt két évet megelőző időszakban 2008 januárjában, 3470 milliárd forinton volt történelmi csúcson a külföldi tulajdonérték. Ezt követően azonban, a nemzetközi pénzügyi válság és a magyar gazdasági nehézségek hatására 2008 szeptembere és december vége között mintegy 900 milliárd forinttal esett a külföldi tulajdon.

A lengyel pénzügyminisztérium honlapján fellelhető - október végéig követett - adatok szerint Lengyelországban is történelmi csúcson járt októberben a külföldi befektetők kötvénytulajdona. Ott 191 milliárd zloty, azaz mintegy 13,1 ezermilliárd forint volt a nem rezidens befektetők kötvénytulajdona, mintegy 36 százaléka az október végén számított, teljes, 532 milliárd zlotys lengyel állampapír-állománynak.

A magyar államkötvények - de voltaképpen valamennyi feltörekvő piaci kötvény - azóta vált rendkívül népszerűvé a külföldi befektetők körében, hogy a nagy központi bankok, így az Európai Központi Bank, illetve az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed rekord szintre csökkentették kötvényhozamaikat. A Magyarország finanszírozási helyzete szempontjából kedvező trendet erősítette az a likviditásbőség, amelyet Amerikában a Fed mennyiségi enyhítési politikája, az euróövezetben pedig az EKB hosszú távú refinanszírozási eszközei biztosítottak.