Bezár a halimbai bauxitbánya

2013.02.04. 19:59

Meghatározott menetrend szerint a hónap végéig bezár a Magyar Alumínium Zrt-hez tartozó halimbai bauxitbánya. Az elbocsátás hétfőn megkezdődött - számol be a Vas Népe Online. A hírt már régóta rebesgetik, de most biztossá vált. A hidrátgyártás során technológiailag feldolgozható bauxit mennyisége olyan radikálisan lecsökkent, hogy a bánya gazdaságos működtetésére nincs esély, ezért kényszerült a vállalat ilyen radikális lépésre. Mindez műszakilag nem jelenti azt, hogy a hidrátgyártás is megszűnik Ajkán -  nyilatkozta a Naplónak Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója.

A halimbai bányában 230-an dolgoznak, ebből húsz ember már leszámolt. A többi munkavállaló egy részét az ajkai timföldgyárba vezénylik, jó páran nyugdíjba mennek. Az elbocsátás azonban ezekkel a lépésekkel sem úszható meg, de ennek a mértékét próbálják a lehető legalacsonyabb szinten tartani - mondta Bakonyi Zoltán.

Pad Ferenc, a vállalat szakszervezeti vezetője elmondta, nehezen vette tudomásul a tényt, a bauxitbányászat ellehetetlenült, Halimbán a mai pénzügyi, gazdasági körülmények között már nem lehet gazdaságosan feldolgozható érchez jutni. Megjegyezte "a vörösiszap tragédia óta eltelt időszak megtett és meg nem tett intézkedései nyomán sajnálatos módon ide jutottak."