Emőke
8 °C
19 °C

Bokros, Torgyán és hazugságadó

2005.07.01. 15:31
Hétfő óta tudjuk, hogy most aztán tényleg csökkenni fognak az adók, főleg az áfa és a személyi jövedelemadó. A kormányfő szerint az állam nagyjából 200 milliárdot bukik azzal, hogy 300 milliárdot hagy a zsebünkben. Az azonban még rejtély, hogy az állam honnan veszi el azt a pénzt - szintén a mi pénzünket -, amit nálunk hagy. Ötleteinket a spórolásra össznépi együttgondolkodás követte, annyi e-mailt kaptunk, hogy népfrontmozgalmat szervezhetnénk, pilótajátékot indíthatnánk vagy létrehozhatnánk bármely párt tucatnyi fantomszervezetét. Mi viszont inkább csak átnyálaztuk a javaslatokat.
Jobb sorsra érdemes a magyar - kiáltott fel a lelkünkben mindaddig békésen szunnyadó ősszittya virtus, amikor néhány perccel azután, hogy felkértük olvasóinkat, spóroljon velünk milliárdokat, máris özönleni kezdtek a javaslatok. Kiderült, hogy mégis csak a tízmillió Bokros Lajos országa vagyunk, az elmúlt tíz év tévedés volt, vissza az egész, kell az a csomag.

Come back Bokros Lajos

Úgy tűnik, olvasóink nem a kilencvenes években voltak egyetemisták, köztisztviselők, közalkalmazottak, vagy ha igen, hamar felejtenek, esetleg belátták: tévedtek. Mindenesetre a szavazásunkon Bokros Lajos pénzügyminiszterré kinevezése kapta a második legtöbb voksot. "Tényleg meg kellene kérdezni Bokros Lajost, ő tudja, hogyan kell okosan spórolni" - ad jótanácsot minden idők pénzügyminisztereinek és a kosztpénzen problémázó háziasszonyoknak olvasónk.

Torgyánt és hazugságadót is

Olvasóink a korábbi miniszterek közül Bokros Lajoson kívül Torgyán Józsefet ültetnék újra bársonyszékbe. Szerintük az egykori kisgazda pártvezér olyan hatékonysággal vágná gajra a már "most is a sír szélén táncoló" mezőgazdaságot, hogy "azután nem kellene százmilliárdokat költeni agrárfinanszírozásra".

Két olvasónk is javasolta a hazugságbüntetés, más néven hazugságadó bevezetését. Mindketten úgy érzik, hogy ez az egy lépés elegendő lenne, és a politikusok máris összehoznák a szükséges összeget, akár még a hiánycsökkentésre is maradna.

Közszférában kirúgni nem kell félni jó lesz

A javaslatok között a közszférában dolgozók és a politikusok számának csökkentése a leggyakrabban visszatérő ötlet. A közszolgák tömeges elbocsátására - vagy fizetésük drasztikus csökkentésére - szavaztak a legtöbben, és ezzel kapcsolatos elképzeléseik jelentek meg a javaslatok között is a legnagyobb számban.

Többen vélekedtek úgy, nem is kellene százezer közszolgát elbocsátani: ha "a kirúgottaknak csak egy kisebb része elkezdene érdemi munkát végezni, növekedne a gazdaság teljesítménye, így több lenne az adóbevétel is". Mások viszont a köztisztviselők felét is elküldenék, emellett megszüntetnék a 13. havi fizetéseket, ami a teljes közszférában máris több tízmilliárdos megtakarítást eredményezne.

A létszámcsökkentés módjáról is javaslat: "osszanak ki minden állami alkalmazottnak egy sorszámot (vonalkódot, bármit) és lottószámhúzás-szerűen nyögjön ki a gép 100 ezer számot, ezeket kell kirúgni. Szerencsés esetben a teljes országgyűlés és a 3-4 ezres fővárosi hivatalnokkartól is meg lehet szabadulni, valamint a bajszos megmondóktól". Mások szelektálnának, "a magyar nyelv tényleges ismeretét" kérnék számon a közigazgatásban dolgozóktól - aki egyetlen hivatalos levelet is elolvasott már, tudja, "nem sokan maradnának".

Olyan ötlet is érkezett, hogy foglalkoztassák megbízási szerződéssel a közszolgákat vagy jelentsék be őket minimálbérre, és a többit zsebbe fizessék. A vállalkozásoknál ez a módszer évek óta működik. Néhány szűkszavú olvasónk szerint nagyon egyszerű a megoldás: "kevesebbet kéne lopni".

Négyfős parlamentet!

Voltak, akik csak "nem vérlázító szintre" mérsékelnék a politikusok, miniszterek fizetését, elvennék költségtérítésüket vagy ingyenes munkát várnak el a miniszterelnöktől. Mások a pártok támogatását kurtítanák meg, a radikálisabbak felére csökkentenék a képviselők számát vagy akár meg is szüntetnék az országgyűlést, mondván: "kisgyerekes anyák nagyobb bölcsességgel és igazságérzettel vezetnék az országot". A parlamentbezárás ötletét némileg enyhíti az a javaslat, hogy legyen 4 (2, 3 vagy 5, amennyi párt a parlamentbe kerülne) képviselő, akik a választási eredmény szerint súlyozva szavaznak, és máris megspóroltunk több mint 60 milliárdot úgy, hogy a népképviseleti demokrácia elvei sem csorbultak (nagyon).

Minisztériumok megszüntetésére kevesen gondoltak, akik igen, azok a Miniszterelnök Hivatalt számolnák fel azzal az indokkal, hogy "semmi szükség rá". Népszerű lépés lenne a minisztériumok átvilágítása - amellyel a működési költségek megfelezhetők lennének - vagy a tárcák által fenntartott, "százmilliárdokkal gazdálkodó cégek megszüntetése". A minisztériumbezárás ötlete a szavazáson is csak a harmadik helyen végzett. Voltak, akik a képviselői irodaház, a MIG-ek és a Grippenek eladásával jutnának némi pénzhez.

Csak keményen

Sok olvasónkat zavarja, hogy befizetett adójából az egyházak működését is finanszírozza az állam. Az egyháztámogatás megszüntetésétől több tízmilliárd forintos megtakarítást várnak, akárcsak a közszolgálati tévécsatornák és rádióadók számának csökkentésétől vagy megszüntetésétől, valamint az "etnobiznisz" befejezésétől.

Egyes érzéketlen olvasóink a szociális ellátások folyósításának szabályait vizsgálnák felül. Szerintük megoldást jelentene a problémákra, ha a nyugdíjak emelését lelassítanák, a munkanélküliek, szociális ellátásban részesülők járadékait nem fizetnék ki, mert az "úgyis a kocsmába kerül". Mások este tíz után kijárási tilalmat rendelnének el, mondván: akkor a közvilágítást sem kellene finanszírozni.

"Ne tudósoskodjunk el évi 47 milliárdot"

Több olvasónkat magával ragadta Kóka Jánosnak a lendülete, és egyetértenek azzal, hogy nincs szükség olyan "ideje- és divatjamúlt intézményre", mint a Magyar Tudományos Akadémia.

Egyes javaslatok szerint a milliárdosok vagyonának zárolása - ennek mutációjaként csak a kormányfő és környezet milliárdjainak elvonása - jelentene megoldást a költségvetés problémáira. Megvalósíthatóbb javaslat volt az, ami az államilag finanszírozott akadémiai-egyetemi kiadások átláthatóvá tételére irányult.

Korrupció, korrupció, korrupció

Az állami kiadások csökkentésének egyik legjobb megoldása sokak szerint az lenne, ha a mostaninál sokkal szigorúbban szabályoznának minden állami beruházást, megrendelést, így például az autópálya-építéseket. Nemcsak nekünk szúrt szemet, hogy a hegyvidékes Horvátországban mennyivel gyorsabban és olcsóbban épülnek a sztrádák, mint lankás kis országunkban.

Az olcsóbb autópálya-építést forszírozó olvasóink azok, akik szerint a korrupció és a feketemunka csökkentésével akár a teljes 300 milliárdos összeget elő lehetne teremteni. Ugyanezt várnák attól is, hogy csak az kapjon egészségügyi ellátást, aki fizet is ezért - ez az ötlet egyébként már megjelent a száz lépés programban is.

Eladni, amit lehet

Néhány olvasónk szerint a bűvös szó a privatizáció. Elsősorban a Mol magánosításából várnának milliárdokat, de eladnák Bábolnát, a Malévot a (kormány is, ha lenne vevő), megszabadulnának a MÁV-tól, az egészségügyi intézményektől, és még a Szerencsejáték Rt. résztulajdonát sem sajnálnák. Egyik nagyon lelkes olvasónk még az ÁPV Rt.-t is privatizálná, ezzel kapcsolatos részletesebb ötleteit érdeklődve várjuk.

Mások viszont nem adnák el a nyereséges állami cégeket, sőt, állami tulajdonú üzletlánc-hálózatot nyitnának. "Ha a magyar ember a hétvégén vásárol, miért a tőkést gazdagítsa, miért ne az államot?" - kérdezte egyik olvasónk. Hasonlóan radikális ötlet volt az, hogy ne fizessük meg külföldi tartozásainkat és azok kamatait.

Nem mindenki radikális

A kevésbé drasztikus kiadáscsökkentési elképzelések között szerepel a közigazgatás informatizálása, az e-ügyintézés évek óta emlegetett és halogatott bevezetése éppúgy, mint a megyei szintű közigazgatás átalakítása. Mások az egészségügy és a társadalombizosítás racionalizálásától várják a problémák megoldását.

Igaz, olvasóink is elismerik, ezek az ötletek csak hosszabb távon hozhatnak megtakarításokat. És akkor is jóval szerényebbet, mint 300 milliárd forint.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.