Zalán
6 °C
19 °C

Tárgyalja az Alkotmánybíróság a Gyurcsány-csomagot

2006.10.30. 07:30
Az Alkotmánybíróság a héten ismét tárgyalja a házipénztáradóról szóló törvény alkotmányellenességével kapcsolatos előterjesztést.

Az Országgyűlés július 10-én fogadta el a Gyurcsány-csomagot. Ebben az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló törvény négy százalék szolidaritási különadó fizetésére kötelezi a nyereséges vállalkozásokat és a hatmillió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyeket.

A házipénztáradóról szóló törvény az üzletmenet által indokolt mértéket meghaladó állományra vezet be 20 százalékos adót. Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvény rendelkezik többek között a kamatból és a tőzsdei ügyletekből származó jövedelmek 20 százalékos megadóztatásáról, az eva kulcsának 15-ről 25 százalékra és az áfa középső kulcsának 15-ről 20 százalékra emeléséről.

Az Alkotmánybíróságnál több mint egy tucat indítvány kifogásolta a három törvényt. Az alkotmánybírák augusztus végén úgy döntöttek, hogy soron kívül tárgyalják az indítványokat. Az azóta eltelt két hónapban megszülettek a kifogásolt kérdések vizsgálatára vonatkozó határozattervezetek. A házipénztáradóról szóló törvény alkotmányellenessége tárgyában készült előterjesztés már harmadszor kerül a teljes ülés napirendjére. A másik három határozattervezet megvitatását várhatóan november első felében kezdi meg az Alkotmánybíróság.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.