Natália
-3 °C
7 °C

Adam: nem éli meg a harmadik évet

2006.05.24. 08:18
Könnyen megeshet, hogy a korábbi ígéretekkel és a törvényben foglalt menetrenddel szemben a vállalkozások a jövőben mégsem szabadulnak meg a munkáltatói adóbevallástól és a velejáró adminisztrációs terhektől, tudta meg a Világgazdaság. Az említett adóbevallási forma kiváltására hivatott adóhatósági adómegállapítás (adam) a látható sikertelenség miatt megszűnhet, illetve egy szűk körre korlátozódhat.

A 2005-ben életre hívott adamot az idén is igen gyér érdeklődés kísérte. A múlt évben egymillió magánszemélyt vártak a debütáló rendszerbe, azonban még a tízezret sem érte el azoknak a száma, akik nem a munkáltatón keresztül, illetve nem önadózás keretében, hanem a szóban forgó módon kívánták teljesíteni a személyi jövedelemadó-bevallási kötelezettségüket. Ez évben ráadásul még a tavalyinál is kettővel kevesebben szándékoztak az adam lehetőségével élni. A fejlemények láttán az állami adóhatóság azzal a javaslattal fordult a jogalkotó hatósághoz, a Pénzügyminisztériumhoz, hogy az adamot ki kellene iktatni a rendszerből, vagy csak egy viszonylag szűk körre korlátozni – ismerte el a Világgazdaság kérdésére Szikora János, az APEH elnöke.

Más forrásból a Világgazdaság úgy tudja, továbbgyűrűző hatása is lehet a történetnek. A jogszabályi formába öntött és a parlament által elfogadott elképzelések szerint (egészen pontosan az adózás rendjéről szóló törvény értelmében) jövőre az alkalmazottak már nem kérhetik a munkáltatótól, hogy készítse el az szja-bevallásukat, ugyanis az idei jövedelmek után már nem lehet a munkáltató útján teljesíteni a bevallást. Éppen azért hozták létre az adamot, hogy kiváltsa a munkáltatói adóbevallást. A gazdasági napilap szerint azonban az adam eltörlése egyúttal azt is jelentené, hogy a vállalkozásokra adminisztrációs terhet rakó bevallási forma mégiscsak tovább élne.

A labda most a pénzügyi tárca oldalán pattog. A szakminisztérium sajtóosztálya azonban a Világgazdaság megkeresésére azt a választ adta, hogy semmi sem került elő, amely a létező struktúrát, elfogadott szabályokat megváltoztatná – így az adam esetleges kiiktatása sem vetődött fel.

Elektronikus bevallás

Az ügy pikantériája, hogy a napokban indult útjára – egyelőre csak a nagyobb cégek számára, ám 2007 elejétől már minden kifizetőnek, munkáltatónak kötelezően – a havi munkáltatói elektronikus adóbevallás és adatszolgáltatás rendszere, amely úgyszintén adminisztrációs feladatokkal látja el a cégeket, illetve a könyvelőket. Vagyis egy pluszteher megjelenését mégsem követné egy adminisztrációs erőfeszítéseket megkívánó kötelezettség ígért megszüntetése.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.