Ágnes
-11 °C
-4 °C

Kevesen számíttatnak adót az APEH-hel

2005.02.14. 08:07
Kapcsolódó cikkek (1)
A remélt létszám töredékét éri el csupán az adóhatósági adómegállapítást kérő személyek száma, bár még hátra lehet egy nagyobb roham a február 15-ei határidő előtt.
Eddig kétezren választották az adóhatósági adómegállapítást (adam) az szja-bevallások lehetséges változatai közül, míg az űrlapot ötvenezer adózó töltötte le az APEH honlapjáról. Az előzetes, 400-500 ezer adamot választó adózóról szóló várakozásoktól tehát jelentősen elmarad az új lehetőség iránti érdeklődés. Ennek ellenére elképzelhető, hogy három-négy éven belül felválthatja a munkáltatói adómegállapítást az adóhatóság szolgáltatása, amennyiben a következő két-három esztendőben nagyjából 500 ezer személy adójának megállapításával sikeresen birkózik meg az APEH - mondta pénteken Vámosi-Nagy Szabolcs elnökhelyettes.

Határidő

Ezzel a keresők felének ügyét venné át az adóhatóság. Kedd éjfélig lehet kérni az adóhatósági adómegállapítást elektronikusan, vagy postazárásig levélben a 04530 számú nyomtatványon. Ezen a napon - figyelemmel a február 15-ére eső számos bevallási határidőre - meghosszabbított nyitva tartással várják az ügyfeleket a posták és az APEH ügyfélszolgálatok, ez utóbbiak 18 óráig lesznek nyitva kedden.

Az adamot választók adókalkulációját az önadózást folytató magánszemélyekre vonatkozó határidővel megegyezően május 20-áig készíti el az APEH. Az adótartozást pedig június 20-áig fizethetik be az érintettek, valamint az visszafizetendő adót is eddig az időpontig utalja a hivatal. Amennyiben az adózó nem ért egyet az APEH kalkulációjával, a kézhezvételt követően nyolc nap áll rendelkezésére, hogy észrevételt tegyen a bizonyító dokumentumok mellékelésével. Az adóhatóságnak ezt követően 15 napja van a megállapított adó módosítására, amiről az adózó ismét kifogást emelhet.

Szintén február 15-éi határidővel várja az APEH azoknak az egyéni vállalkozóknak a személyijövedelemadó-bevallását, akik nem az evát választották, valamint egyéb kötelezettségeikről (például alkalmazott után fizetendő járulékok) szóló éves bevallást. Az evázók éves bevallása is most esedékes, akárcsak az éves áfabevallások benyújtása.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.