Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Kilencvenmillió dolláros per a magyar állam ellen

2003.05.23. 09:42
A kanadai ADC vállalat a ferihegyi beruházásai kapcsán pert indított Washingtonban a magyar állam ellen. A cég egy vegyes vállalat egyik tulajdonosaként több mint százmillió dollárral szállt be a 2B terminál felépítésébe és üzemeltetésébe. Az Orbán-kormány kártérítés nélkül felmondta a velük kötött szerződést. Most legalább 90 millió dollárt követelnek, ami mintegy 20 milliárd forintos kiadást jelenthet a költségvetés számára.
Legalább 90 millió dollárt követel a magyar államtól a kanadai ADC vállalat a hét közepén Washingtonban megindított per keretében - erősítette meg Hídvégi Gábor, az ÁPV Rt.-hez tartozó Budapest Airport (BA) Rt. vezérigazgatója. Ez forintba átszámítva mintegy 20 milliárdos kiadást jelenthet a költségvetésnek.

Egymásra mutogatnak az állami szervezetek

A magyar állami szervezetek egyike sem tudta pontosan, hogy melyiküknek kell eljárni az ügyben. A Pénzügyminisztérium az ÁPV Rt.-t mint tulajdonost nevezte meg illetékesként. A vagyonkezelő kommunikációs részlege azonban azt közölte, hogy a nemzetközi jogi vonatkozások miatt a Magyar Államkincstárnak kell eljárnia. A kincstár vezérigazgatóságán ugyanakkor nem tudtak a perről és esetleges illetékességükről. Hídvégi Gábor viszont úgy tudja, hogy a pénzügyi tárca vezetője az egyedüli jogosult lépni az ügyben.

A BA Rt. elődcége, az ugyancsak teljesen állami kézben lévő LRI még 1996-ban vegyesvállalatot (FUF Kft.) hozott létre az ADC-vel és a Montreal Airporttal a ferihegyi 2B terminál fölépítésére és üzemeltetésére, a kanadai konzorciumnak 33 százalékos volt a részesedése. A tengerentúli vállalatok 16,7 millió dolláros saját tőkével és 103 millió dolláros szindikált hitellel szálltak be az üzletbe.

A bonyodalmak akkor kezdődtek, amikor az Orbán-kormány 2001 végén egy rendelettel megszüntette az LRI-t, létrehozta a BA Rt.-t, és érintetlenül hagyta a FUF Kft.-t. Ezzel párhuzamosan kártérítés nélkül felmondták az állam és a a papíron még most is működő FUF közötti szerződést. Időközben ugyan tárgyalások kezdődtek a kanadai céggel az ellentételezésről, de azok nem vezettek eredményre.

Túlzott kanadai követelések

"A kanadai vállalat befektetése és jogai érintetlenek" - fűzte hozzá a Financial Timesnak adott nyilatkozatában Hídvégi, aki szerint az ADC annak idején - egy utolsó pillanatban végrehajtott módosítás miatt - a hivatalosan szerepeltetett 16,7 millió dollárnál sokkal kevesebbet fektetett a FUF Kft.-be, ennélfogva most is sokkal kevesebbet követelhet. Hídvégi kifejtette: az elmúlt hónapokban a tárgyaló delegáció megpróbált lépéseket tenni a vitás ügy rendezése érdekében, ám ez a kanadaiak túlzott követelése miatt meghiúsult.

A BA Rt. annak érdekében, hogy Germanwings légitársaság járatát megfelelő körülmények között tudja fogadni - amelynek első gépe tegnap szállt le a légikikötőbe -, megközelítőleg 90 millió forintot fordított az elmúlt három és fél hónapban az I. terminál felújítására.

A 2C terminál 30-60 milliárdba kerül majd

A vezérigazgató szólt a 2C terminál építéséről is, amely mintegy 30-60 milliárd forint közötti beruházást jelent majd, ám ennél pontosabb összeget nem lehet mondani, hiszen egy komoly elemzés elkészítésére a napokban tették közzé a pályázatot. Jelenlegi becslések szerint e terminál mintegy 5,5 millió utast fogadna évente.

A most beindult döntés-előkészítés mintegy 6-11 hónapot vesz igénybe, így a beruházásról a döntés 2004 első felében születhet meg. A BA Rt. idei árbevételi terve 26 milliárd forint, amelynek módosítását semmi nem indokolja. A várható bruttó nyereség körülbelül 5 milliárd forint körül lesz.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.