Piroska
-12 °C
-2 °C

Szigorú adóellenőrzés lesz a fővárosban

2003.10.06. 09:46
Szeptember végéig az idei évre tervezett 127 milliárd forint iparűzési adóból 102,5 milliárd folyt be Budapesten. A feszített terv teljesítése csak úgy lehetséges, ha tovább szigorítják az ellenőrzéseket és az adóbehajtást, így a nagyobb hátralékok miatt ingatlanok lefoglalására is sor kerülhet.
Az elmúlt években a fővárosi adóhatóság túlteljesítette bevételi tervét. Az idénre várt 127 milliárd forint beszedése azonban a gazdasági növekedés ütemének csökkenése miatt nehéz feladat - tájékoztatott a Főpolgármesteri Hivatal ügyosztályvezetője. Deli Lajos elmondta: a szeptember végéig befolyt 102,5 milliárd időarányosan jobb a tavalyinál.

A romló gazdasági helyzet azonban a mintegy 230 ezer budapesti vállalkozás teljesítményén is meglátszik.

Nem tudják megbecsülni a bevételt

Ebben az évben 3,6 milliárd forintos bevételkiesése volt az önkormányzatnak amiatt, hogy a vállalkozók jelentős számban kértek adóelőleg-mérséklést. Ez azt mutatja, hogy nem nőttek olyan ütemben bevételeik, mint korábban. Ha teljesítményük az év végéig mégis javul, az a december 20-i adóelőleg-feltöltésnél derül majd ki.

Egyelőre azonban az adóapparátus sem tudja megbecsülni az idén még várhatóan befolyó összeget - mutatott rá az ügyosztályvezető. Ebben az évben háromszor annyian adtak be részletfizetési és adófelfüggesztési kérelmet, mint tavaly. A kérelmezők 1,5 milliárd forinttal tartoznak, s december végéig kaptak haladékot.

Az új adósokat is nyilván tartják

Október 1-jétől az adóügyosztály - belső kapacitását átrendezve - szigorúbban ellenőriz és a korábbinál is erőteljesebben hajtja be a kinnlevőségeket. Új címen is megpróbálják megtalálni azt a mintegy 16 ezer vállalkozást, amely szeptember közepéig nem vette át az augusztusban kipostázott fizetési meghagyásokat. Ezek az adóalanyok 3 milliárd forinttal tartoznak.

Ugyancsak október 1-jétől új hátralékkimutatási rendszerrel dolgoznak: nemcsak a régebbi adósokat tartják nyilván, hanem már azokat is, akik a szeptember 15-i adóelőleg-fizetési kötelezettségnek nem tettek eleget.

Az idén az ellenőrzések során eddig 1,8 milliárd forint adóhátralékot állapítottak meg, ami jelentősen több a tavalyi 700 millió forintnál. A tartósan nem fizetők számlájára csaknem 5 milliárd forint értékben nyújtottak be banki inkasszót. Deli Lajos elmondta: októbertől kezdve a hátralékban lévő, ám az adóhatósággal való együttműködéstől elzárkózó vállalkozások olyan eljárásokra is számíthatnak, amelyeket eddig a fővárosban nem alkalmaztak. Nagyobb tartozások esetén ingatlanok, telephelyek lefoglalását kezdeményezik, illetve helyszíni behajtási eljárások során sor kerülhet ingóságok lefoglalására is.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.