Hajnalka
0 °C
14 °C

Elfogadták a jövő évi adótörvényeket

2004.11.08. 18:29
Az Országgyűlés hétfőn 196 igen szavazattal, 160 ellenében, egy tartózkodás mellett elfogadta a jövő évi adótörvényeket. Jövőre kétkulcsos lesz az adótábla, az eddigi középső, 26 százalékos kulcs eltűnik, helyette másfél millió forintig 18, e fölött 38 százalék lesz az adó.
Jövőre kétkulcsos lesz az adótábla, az eddigi középső, 26 százalékos kulcs eltűnik, helyette másfél millió forintig 18, e fölött 38 százalék lesz az adó.

Az Országgyűlés múlt hét kedden megszavazta a jövő évi adótörvényekhez benyújtott, a kormány által is támogatott módosító indítványokat.

Talán a legnagyobb visszhangot az váltott ki, hogy az ellenzéki és az SZDSZ-es képviselők voksaival elfogadta a parlament azt a javaslatot is, amely kiveszi az előterjesztésből az árfolyamnyereség-adót. A kormány, illetve az MSZP képviselői ugyanis 25 százalékos nyereségadót vezettek volna be 2005-től. A javaslat ellen korában közös közleményben tiltakoztak a tőzsdeelnökök.

A következő évi adórendszer alapján a Pénzügyminisztérium politikai államtitkárának egy korábbi nyilatkozata szerint 2,7 millió adózó jár jobban, mivel az átlagjövedelmű polgárok évi mintegy 50 ezer forinttal kevesebb adót fizetnek a jövő évben a megváltoztatott adókulcsok miatt.

Az adójóváírás esetében a jogosultság felső határa 2005-ben évi 1 millió 350 ezer forint lesz, a számított adót az adójóváírás csökkenti, amely az adóévben megszerzett bér 18 százaléka, de jogosultsági hónaponként legfeljebb 9 ezer forint lehet.

Adókedvezményeket 100 ezer forint összegben azok vehetnek igénybe, akiknek az éves jövedelme 6 millió forintot nem haladja meg. Ha az adózó jövedelme éves szinten 6 millió forint és 6,5 millió forint közé esik, akkor a 100 ezer forintos kedvezmény fokozatosan megszűnik a 6,5 millió forint jövedelemhatárig. A 6,5 millió forintot meghaladó éves jövedelemnél adókedvezmény nem vehető igénybe. Családi adókedvezményeket évi maximum nyolcmillió forintos jövedelemig lehet igénybe venni.

A parlament elfogadta azt az indítványt, amely szerint a mezőgazdasági őstermelők esetében a kedvezményes adózással elszámolható értékhatárt 3 millió forintról 4 millió forintra emelik, hogy az adókedvezményekből a földalapú támogatások emelkedése esetén se essenek ki a mezőgazdasági vállalkozók. Az egészségügyi hozzájárulás mérséklődni fog, 2005 novemberétől az eredetileg javasolt 1.200 forint helyett 1.500 forinttal csökken.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!