Emőke
8 °C
19 °C

Adózni kell a kártérítés után az evásoknak

2004.07.09. 11:24
Kapcsolódó cikkek (1)
A biztosító által kifizetett kár összege bevételnek számít az evás vállalkozóknál, még akkor is, ha a pénz teljes egészében az autó rendbetételére megy el - közölte az Index kérdésére az adóhivatal. Így nem elég, hogy összetörték az autót, még 15 százalék adót is kell fizetni a kifizetett kár összege után.
A balesetet okozó fél gépjármű felelősségbiztosítása alapján kifizetett kártérítés összege is evás bevételnek minősül, ezért adót kell fizetni utána - tette közzé honlapján az APEH. A biztosító által kifizetett összeg így az eva alapjává válik, és mint minden bevételnél, ez után is ki kell fizetni a 15 százalékos adót - ha az autó az evás cég tulajdonában van.

Ez a szabályozás érdekes kérdéseket vet fel. Ha az autóban például egymillió forintos kárt okoznak, és az összeget kifizeti a biztosító, az autó tulajdonosának a baleset 160 ezer forintjába fog kerülni. És ezen az a tény sem változtat, hogy a pénzt sok esetben a biztosító egyenesen a szerviz számlájára utalja, így a vállalkozó nem is "találkozik" az összeggel.

Nem adózási kérdés

Hogy mire költik a biztosítási pénzt, az már nem adózási kérdés - közölte az Index kérdésére az adóhivatal munkatársa. Az adóhatóság szerint a törvény egyértelműen fogalmaz, a kártérítés a bevételt növeli, és azután adózni kell.

A személyi-jövedelemadó hatálya alá eső magánszemélynél a kártérítés adómentes bevételnek számít. Evásoknál azonban nincs ilyen kitétel, és a kiadásokat sem lehet leírni, így bármilyen befolyó pénz bevételnek számít.

Az adóhatóságtól kapott tájékoztatás szerint, bár a törvény egyértelműen fogalmaz, sok kérdést tettek fel vállalkozók ezzel kapcsolatban. Az APEH a Pénzügyminisztériummal egyeztetett, és ezt az állásfoglalást hozták.

Arra a kérdésünkre nem tudtak válaszolni, hogy kiszabtak már emiatt büntetést, mert a bevallások ellenőrzését még nem fejezték be.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!