Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Csökkentenék a járulékterheket

2004.05.18. 08:24
Az szja-sávhatárok módosításának célja, hogy a közepes jövedelműek ne essenek a felső adókulcs hatálya alá -- olvasható egyebek mellett a Brüsszelnek tegnap megküldött középtávú gazdasági programban. A dokumentumban megerősítik azt is, hogy nem merül fel a társasági adó további mérséklése.
Az adóteher csökkentése és az adórendszer versenyképességet segítő jellegének fokozása - ezt a két célt jelöli meg az adóztatásban a Brüsszelnek tegnap megküldött középtávú gazdaságpolitikai program. A 2005 és 2008 közötti időszakra vonatkozó elképzelésekről szóló anyag szerint a személyi jövedelemadóztatásban már rövid távon számítani lehet arra, hogy egyes, jelenleg nem adózó jövedelmek bekerüljenek az adóalapba. A dokumentum úgy fogalmaz: az adókedvezmények mérséklése a célszerűség és a célzottság alapelveinek érvényesítésével történik majd. Az adótáblában a sávhatárok módosítását tartja valószínűnek az anyag, ennek célja az lenne, hogy az átlagjövedelem már ne essen a legmagasabb adókulcsú jövedelemtartományba.

Számítani kell a tőkejövedelmek adóztatásának változtatására is. A konvergenciaprogram szerint erre a hozamok újrabefektetésének egy idejű ösztönzése mellett van lehetőség. Már jövőre érezhető lesz az a változás, hogy az adóhivatal készíti el az ezt kérő magánszemély adózók bevallását.

Nincs szó társaságo adó csökkentésről

A vállalkozásokat érintő terheknél hosszú távon van lehetőség a vállalkozások összes adókötelezettségének mérséklésére - így fogalmaz a középtávú koncepció -, amelynek első lépése, hogy a vállalkozások társaságiadó-alapjából az iparűzési adó levonható mértékét növelni kell. Egyebekben az alacsony elvonási szintet felmutató nyereségadó (társasági adó) további csökkentése nem indokolt - olvasható.

Alacsonyabb áfát terveznek

Az általános forgalmi adó rendszerével kapcsolatosan az időszak végétől - vagyis 2008-tól - fogalmaz meg gondolatokat a dokumentum. A jelenleg 25 százalékos normálkulcs fokozatos csökkentésének megkezdését tervezi ettől az időponttól a kormányzat. Ennek azonban figyelembe kell vennie az EU-feltételek változásait és a költségvetési pozíció diktálta követelményeket is - olvasható. A foglalkoztatást terhelő adóknál a következő években a munkabérre eső járulék jelentős csökkenése várható - legalábbis erről ír a Brüsszelbe küldött anyag. Elképzelhető, hogy a munkaadói és a munkavállalói járulék beépül a társadalombiztosítási járulékba - erről az adózás egyszerűsítését taglaló gondolatok között emlékeztek meg a készítők. A helyi adók közötti rendteremtést szolgálná a gyakorlatban jelentéktelennek bizonyult adónemek megszüntetése. Hosszabb távon az iparűzési adó mértékének csökkentése indokolt lehet.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.