Vilma
-7 °C
4 °C

Kirúgták a PM-ből az adótörvény tervezőit

2004.10.04. 08:20
Kapcsolódó cikkek (1)
A bérek és nyugdíjak reálértéke 3-4, a lakossági fogyasztás 3 százalékkal nőhet 2005-ben, a költségvetés nyertesei a fiatalok lesznek - ígérte a pénzügyminiszter-jelölt meghallgatásán.
Több feketepontot is kiosztott magának Draskovics Tibor pénzügyminiszter-jelölt a tervezettnél nagyobb államháztartási (áht) hiány okai kapcsán szombaton, az Országgyűlés költségvetési bizottsága előtti meghallgatásán. Az eredményszemléletben, GDP-arányosan 4,6 százalékról mára 5,0-5,3 százalékra módosított idei deficitvárakozás két okra vezethető vissza - mondta Draskovics.

A magas jegybanki alapkamat 140 milliárd forinttal dobta meg a költségvetés közvetlen kamatkiadásait, ugyanez a tényező 80 milliárdos többletköltekezést okozott a lakástámogatási rendszerben. Az áfabevételek 80-90 milliárd forintos elmaradást mutatnak, ami elsősorban tervezési hiba következménye, de az uniós csatlakozás miatt a bevételek elhúzódása, valamint a nagy volumenű magánimport is jelentős kiesést okoz. A pénzügyminiszter-jelölt szerint jobban át kellett volna tekinteniük az uniós csatlakozással kapcsolatos áfaügyeket, illetve a régi tagországok tapasztalatait (Spanyolországban és Portugáliában a csatlakozás a GDP 0,1-0,2 százalékának megfelelő áfaelmaradást eredményezett).

Kirúgják a vezetőket

A további hibákat megelőzendő november elsejétől új szakemberek veszik át a Pénzügyminisztériumban az adótervezés vezetését. Véleménye szerint a következő évben a jólét és a gazdasági teljesítmény egyes tényezői fokozatosan és kiegyensúlyozottan javíthatóak. A várhatóan csütörtökön a parlament elé kerülő 2005-ös költségvetés - eredményszemléletben - a GDP 4,5-4,7 százalékára rúgó áht-deficittel számol, az elsődleges (önkormányzatok nélkül kalkulált) hiány 0,9 százalék lesz.

Draskovics szerint jövőre a mostaninál alacsonyabb kamatszinttel, így kevesebb kamatkiadással lehet számolni - a gyors inflációcsökkenés nyomán. Az államadóság növekedése jövőre megáll: 2004 végére a GDP arányában 59,6 százalékos államadóságot vár a tárca, amely 2005-ben 58,6 százalékra csökkenhet. A költségvetési tervezet szerint mérséklődik a fizetési mérleg hiánya is: 2005-re GDP-arányosan 8,4 százalékos folyó hiányt és 7,4 százalékos külső finanszírozási igényt jelez a PM. Az államháztartási bevételek 5,5, a kiadások 4,1 százalékkal bővülnek jövőre (az uniós transzferektől eltekintve), a költségvetési számlákon így a GDP 46,7 százaléka (uniós támogatásokkal együtt 47,6 százaléka) folyik át, vagyis 2,1 százalékkal kevesebb mint idén.

Az adócentralizáció mértéke a GDP 38 százalékára rúg, ez 0,5 százalékkal kisebb az ideinél. A jövőre is szigorúnak ígérkező költségvetés a GDP 4,0, a beruházások 6-8 százalékos növekedésével számol, a tárca 4,5 százalékos inflációval kalkulál. A hivatalosan még nem ismertetett törvényjavaslatban nem szerepelnek olyan kiadási tételek, amelyek nyomán a korábban vártat drasztikusan meghaladó költekezésre kellene számítani - mondta Draskovics, aki 2006-ra az szja-terhek további csökkentését helyezte kilátásba, így az átlagjövedelem már teljes egészében az alsó sávban adózhat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.