Natália
-3 °C
7 °C

Csináljon magának adószámot!

2005.02.07. 16:36
Kapcsolódó cikkek (1)
Gondoljon egy számra, szorozza meg, ossza el, adjon hozzá, vonjon ki, és máris ugyanott tart - a régi matematikai játékokhoz hasonlóan a magánszemélyek adószáma alapján megmondható, mikor született az illető. Az interneten adtavédelmi aggályokat felvető kisérő levéllel terjedő kis visszaszámláló program teljesen legális, a számításokhoz szükséges algoritmust egy 1996-os törvény rögzíti.
Már beadvány formájában is eljutott az adatvédelmi biztoshoz az a kérdés, nem vet-e fel jogi aggályokat, hogy az adószámok alapján egy kis, interneten is terjedő program segítségével meghatározható egy személy születési ideje. A válasz röviden: nem. Hosszabban: nem, mert azonosítási módokról és az azonosító kódok használatáról szóló 1996. évi XX. törvény éppen azt írja elő, hogy az adószám jelentős részét a születési adatok alapján kell meghatározni.

Nyilvános algoritmus

Az Alkotmánybíróság 1991-ben a korlátozás nélkül használható, általános és egységes személyazonosító kód (személyi szám) alkotmányellenességét mondta ki - emlékeztet az adószámmal kapcsolatos beadványra adott válaszában Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos. Ilyen típusú, alkotmányos szempontból aggályos kód ma már nincs is használatban.

Az említett Ab-döntésnek megfelelő, különböző azonosítókról szóló törvény részletesen foglalkozik azzal, hogyan kell egy magánszemélyek tíz jegyű adószámát előállítani. Az első szám minden esetben 8-as, ez utal arra, hogy az adószám magánszemélyhez tartozik. A következő öt számot úgy kell meghatározni, hogy az az érintett születése napja, és az 1867. január elseje között eltelt napok számát adja. A következő három számjegyet véletlenszerűen képezik, az egyazon a napon született személyek megkülönböztetésére. A tizedik szám egy ellenőrző szám: ezt úgy kell képezni, hogy az első kilenc számjegy mindegyikét szorozni kell azzal a sorszámmal, ahányadik helyet foglalja el az azonosítón belül. (Első számjegy szorozva eggyel, második számjegy szorozva kettővel és így tovább.) Az így kapott szorzatok összegét el kell osztani 11-gyel, és az osztás maradéka lesz a tizedik számjegy.

A szerződéseknél figyelni kell

Az adószám kezelésére jogosult hatóságok jellemzően jogosultak a születési dátum kezelésére is - mondta az Indexnek Péterfalvi Attila, az ilyen esetekben semmiféle problémát nem jelenthet, ha az adószám alapján a születési idő is meghatározható. Ez a magánfelek közötti szerződéseknél vethet fel kérdéseket, elviekben előfordulhat, hogy az egyik, az adószámával szerződő felet kellemetlenül érintené, ha születési dátuma is a másik fél tudomására jut. Ez azonban nem kivédhető, a törvényben nyilvánosan rögzített algoritmus alapján bárki visszafelé is számolhat, így ha ennek tudatában kell használni az adószámot.

Csináljon magának adószámot

Az algoritmus birtokában elvileg bárki generálhat egy a pusztán matematikai ellenőrzésen lebuktathatatlan saját adószámot is. Ennek azonban sok értelme nincsen - véli dr Herich György, a Magyar Adótanácsadók Orzságos Egyesületének alelnöke. Az algoritmus ismerete szerinte sokkal inkább azt a célt szolgálhatja, hogy senkit ne lehessen egy hamis adószámmal megtéveszteni. A szakértő szerint nem jellemző, hogy a könyvelők munkájuk során használnák az ellenőrzési lehetőséget, miután a bevallások döntő részét már elektronikus úton készítik, és a szoftverek automatikusan szűrik az elgépelt, a formailag nem megfelelő adószámokat. A végső ellenőrzés az adóhivatal saját adatbázisában szereplő adatokkal történő összevetéssel történik, ekkor egyértelműen kibukhat, ha valaki egy a születési adatai alapján formailag megfelelő, de nem az APEH által kiadott számot használ.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.