Edina
-3 °C
9 °C

Elfogadta a parlament a 2004-es adótörvényeket

2003.11.10. 16:52
Nem változik a 2004-re tavaly elfogadott személyi jövedelemadó-tábla a parlament által hétfőn elfogadott jövő évi adó- és járuléktörvények szerint: jövőre az adókulcsok 2, illetve 4 százalékponttal csökkennek, így a jövő évi jövedelmeket 800 ezer forintig 18 százalékos, 800 ezer forinttól 1,5 millió forintig 26 százalékos, e fölött pedig 38 százalékos adó terheli majd. Az Országgyűlés 195 igen szavazattal, 159 ellenében, egy tartózkodás mellett fogadta el az előterjesztést.
Az általános forgalmi adóról szóló törvénynél a legfontosabb változás az adókulcsok módosulása. Az eddigi nulla százalékos adókulcs 5 százalékra, a 12 százalékos kedvezményes kulcs 15 százalékra növekszik, míg a 25 százalékos kulcs - a korábbi elképzeléstől eltérően - változatlan marad. A társasági adó 18 százalékról 16 százalékra csökken, egy százalékponttal emelkedik viszont az egyéni egészségbiztosítási járulék.

Az már nyár végén eldőlt, hogy a tavaly meghatározott mértékben csökkenek az szja-kulcsok. A két koalíciós párt vitája után az SZDSZ tevei valósultak meg, vagyis január elsejétől a legmagasabb és legalacsonyabb kulcsok két-két százalékkal (40-ről 38-ra, illetve 20-ról 18 százalékra) csökkennek, a középső 30 százalékos kulcs pedig négy százalékkal, 26 százalékra csökken.

Megváltoznak az áfakulcsok is: az eddigi 0, 12, 25 százalékos kulcsok helyett 5, 15, 25 százalékosak lesznek a kulcsok. A kormányzat szerint az öt százalékos kulcs bevezetése uniós követelmény. Új adókat is bevezet a kormányzat: az energiaadót és a környezetterhelési díjat. A kormány szerint a most bevezetendő energiaadó változása sem a földgáz, sem a villamos energia lakossági árát nem fogja befolyásolni.

A villamos energia egyébként a 25 százalékos áfakörbe került. A kormány ugyanakkor kompenzációs rendszert alakítana ki a rászorulók segítésére.

Az eredeti tervekkel ellentétben a bor jövedéki adója nyolc forintra emelkedik a jelenlegi öt forintról, nem 12-re. A cigaretta jövedéki adója 35 százalékkal nő, a vágott dohányé 121 százalékkal.

Adómentes lesz az 53 ezer forintra emelt minimálbér, ezt mindazon munkavállalók érvényesíthetik, akiknek az éves jövedelme nem haladja meg a 756 ezer forintot. Az adómentes juttatások is növekedtek: az étkezési utalványok esetében az adómentesség "meleg étkezés" esetén 4 ezerről 6 ezerre, "hideg étkezés" esetén pedig 2 ezerről 3 ezer 500 forintra emelkedik.

A társas vállalkozások esetében a társasági adóalap, az egyéni vállalkozók adóalapjának megállapításakor pedig az adózás előtti nyereség csökkenthető a helyi iparűzési adó 25 százalékával. A társasági adó mértéke is csökken a jelenlegi 18 százalékról 16 százalékra.

Szélesítik az evát igénybe vevők körét: A 15 milliós árbevételi határ 25 millióra emelkedik. Ezentúl pénzügyi vállalkozások is választhatják az evát.

Az egészségügyi járulék négy százalékra emelkedik.

A lakáshitel támogatásával kapcsolatban életbe lépnek a tervezett szigorítások. A kormány által támogatott módosítások alapján a lakáscélú adókedvezmény mértéke azon személyek esetében, akiknek az éves jövedelme 4 millió 400 ezer és 5 millió forint között van, valamint házastársuk legalább hat hónapig gyermekgondozási segélyt kapott, a 4 millió 400 ezer forint feletti jövedelem 20 százaléka.

A módosítások szerint adójóváírás csökkenti azoknak a magánszemélyeknek az adóját, akiknek éves jövedelme nem haladja meg az 1 millió 350 ezer forintot, továbbá azok is kedvezményt kapnak, akiknek éves összjövedelme nem haladja meg a 720 ezer forintot.

Bevezetik a 25 százalékos telekáfát azzal a kikötéssel, hogy az idén megkötött szerződésekre még a jelenlegi, azaz nulla kulcs az érvényes. A telekáfa magánszemélyek közötti szerződésekre nem vonatkozik majd. Ingatlanpiaci szakértők szerint a telekáfa jelentősen drágítja majd az ingatlanok árát a jövő évben.

Január elsejétől egységesítik a gépkocsiknál a súlyadó mértékét is, azonban az eredeti tervekkel ellentétben nem 1000 forint lesz az önkormányzatoknak fizetendő díj száz kilogrammonként, hanem 1200.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Franciaország

Élménytúra Korzikán.