Gerzson
1 °C
10 °C

Elkészült az adócsomag

2005.09.08. 08:39
Kapcsolódó cikkek (1)
A Világgazdaság értesülései szerint hosszas alkudozás után a koalíciós pártok elfogadták az adó- és járuléktörvények tervezetét, amely megfelel a száz lépés program keretében bejelentett ötéves adócsomagban foglaltaknak. De vannak eltérések is: új közterhet jelentene már jövőre a négyszázalékos egészségügyi hozzájárulás. Ugyanakkor a 2007-re ígért tízszázalékos kamat- és tőzsdei árfolyamnyereség-adó egyelőre nem szerepel a tervek között. A luxusadóról külön törvény készül.
Az adócsomagban a legtöbb változás a személyi jövedelemadót érintené. Érdekesség, hogy a törvénytervezet szerint a júniusban elhangzott bejelentéssel szemben 2007-ben mégsem vetnének ki 10 százalékos kamat- és tőzsdei árfolyamnyereség-adót, valamint 2010-ben nem csökkenne 18 százalékra az elkülönülten adózó jövedelmek adója.

Adótáblák és minimálbér

Jövőre 50 ezer forinttal feljebb, 1,55 millió forintra tolódna az alsó jövedelemkulcs alkalmazásának felső határa, míg az e fölötti éves jövedelmet a jelenlegi 38 százalék helyett már csak 36 százalékos szja terhelné. A tervezetben rögzítenék az adótáblát 2010-ig úgy, hogy az adókulcsok változatlanok lennének, csak a határ tolódna feljebb: 2007-ben 1,7 millió, 2008-ban 1,9 millió, 2009-ben 2,3, míg 2010-ben 3 millió forint esetén lépne be a felső kulcs.

Mint ismert, 2006-ban háromlépcsőssé tennék a minimálbért, és a tervek szerint az alsó - a kormány elképzelése szerint havi 63 ezer forintos - bér adómentes lenne. Ezt a kiegészítő adójóváírás mértékének módosításával érnék el. Módosulna továbbá az adójóváírás igénybevételének határa is.

Noha a kormányfő nyár elején bejelentette: 2007-ben 10 százalékos adó terhelné a magas értékű betéteket és a tőzsdei árfolyamnyereség-adót, 2010-ben pedig az elkülönülten adózó jövedelmek adókulcsa 25-ről 18 százalékra csökkenne, mindezek a tervezetben nem szerepelnek.

Kedvezmények

Az szja-kedvezmények terén minimális változásra számíthatunk. Csupán a családi adókedvezmény és az önkéntes pénztári befizetések adókedvezménye változik. Előbbi egyrészt úgy, hogy csak a legalább háromgyermekesek jogosultak gyermekenként és havonta 4 ezer forintra a mostani 10 ezer helyett. A családi adókedvezmény rendszere másrészt úgy módosul, hogy csak az veheti igénybe teljes összegben, akinek három gyermek esetén legfeljebb 6 millió forint az éves jövedelme, illetve ez a határ gyermekenként fél-fél millió forinttal, de legfeljebb 8 millió forintig tolódik. Az érvényes szabályok szerint a jogosultsági határ - gyermekszámtól függetlenül - 8 millió forint.

Az önkéntes kölcsönös nyugdíj- és egészségpénztári befizetésekkel kapcsolatos kedvezmény pedig az illető megtakarítását növeli. Jelenleg még van arra lehetőség, hogy ezt az összeget az APEH az egyénnek utalja vissza, jövőre azonban már a pénztári számlára utalná ezt a tételt az állami adóhatóság. Szigorítást jelent, hogy az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba befizetett összeg nem 30, hanem csak 20 százaléka számítana kedvezménynek.

A személyi jövedelemadó-törvény alapján adózó vállalkozó választhatná, hogy 5 millió forintos adóalapig 10, a felett pedig 16 százalékos szja-t fizet abban az esetben, ha az alkalmazottak után legalább a minimálbér kétszerese után fizet járulékot, és más adókedvezményt nem vesz igénybe.

Lényegesen korlátoznák a munkáltató által adómentesen adható juttatások együttes összegét: amíg ma nincs ilyen határ, addig jövőre - az étkezési támogatás és az utazási költségtérítés kivételével - a bruttó bér 15 százaléka, de maximum évi 500 ezer forint lehetne. A limitet meghaladó béren kívüli juttatást 44 százalékos szja terhelné.

Társasági adó

Nem javasol túl sok változást a kormány a társaságiadó-törvényben. Az adókulcs marad 16 százalék. Ugyanakkor a kisebb vállalkozások támogatása érdekében 5 millió forint adóalapig 10 százalékra mérséklődik az adókulcs; ennek az a feltétele, hogy a cég átlagos állományi létszáma legalább egy fő legyen, az adózó más adókedvezményt ne vegyen igénybe, illetve alkalmazottai után legalább a minimálbér kétszerese után fizessen járulékot. A társaságiadó-törvény szerint 2006. január elsejétől megszűnik az osztalék adóztatása. Jövőre még lesz helyi iparűzési adó, azonban nem ötven, hanem annak száz százalékával lehet csökkenteni a társasági adó alapját.

Áfa és eva

A normál kulcs 20 százalékra csökken, nem változik az 5 és a 15 százalékos kedvezményes kulcs. Az egyes kulcsok között nem lesznek átsorolások, vagyis mindegyik termék és szolgáltatás a jelenlegi helyén marad. Az uniós irányelvekkel való összhang biztosítása érdekében megszűnik az államháztartási támogatás utáni arányosítási kötelezettség.

Januártól a lakásszövetkezetek és a közjegyzői irodák is választhatják az evát, azonban az egyszerűsített nyilvántartást nem. Ezen szervezetek az evával összefüggő nyilvántartási kötelezettségüket csak a számviteli törvény szerinti kettős könyvvitel rendszerében teljesíthetik. Az evások a jövőben is dönthetnek úgy december 20-áig, hogy nem az eva szerint akarnak adózni, azonban ezt a döntésüket ugyanezen időpontig írásban vissza is vonhatják. Míg az idén az első három negyedévre vonatkozó adóelőleget csak meg kellett állapítani, s az adóévre vonatkozó bevallásban kellett bevallani, addig januártól már negyedévente nemcsak megállapítani, hanem bevallani is kell az adóelőleget.

Helyi- és luxusadók

A helyi iparűzési adó 2007. december 31-ével megszűnik, a kieső önkormányzati bevétel pótlásáról egy a jövő év végéig megalkotandó törvény rendelkezik majd. Adómentes lesz az adóalapnak az a része - legfeljebb az adóalap 90 százalékáig -, amely a külföldön létesített telephelyen végzett tevékenységből származik, feltéve, ha a telephely szerinti állam önkormányzatának vállalkozási tevékenységet terhelő adót kell fizetni.

A lakás célú állami támogatások igénylésével összefüggésben a számlák valódiságát, valamint ezzel kapcsolatban a támogatások igénybevételének jogszerűségét - a pénzintézet megkeresése alapján - az állami adóhatóság ellenőrzi majd. Változások lesznek a munkáltató és a kifizető által havonta teljesítendő adatszolgáltatásban. E szerint a már elfogadott szabályokhoz képest módosítás várható a kifizetők által az adó- vagy tb-kötelezettséget eredményező, magánszemélyeknek teljesített kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő valamennyi adóról, járulékról az adóhatósághoz elektronikus úton vagy gépi adathordozón eljuttatandó szabályokban is.

A kormány által nyáron bejelentett adócsomagban az is szerepelt, hogy 2006-tól külön adó terheli a nagy értékű, 100 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanokat. A tervek szerint a 100 millió forint érték feletti rész után éves szinten 0,5 százalék adót kell az önkormányzatoknak fizetni. Az adó megfizetése alól az önkormányzatok 20 százalék kedvezményt adhatnak méltányos esetekben. A parlamenthez most benyújtandó "salátatörvény-csomagban" ez a javaslat még nem szerepel. Megbízható forrásból származó információink szerint ezt külön törvényjavaslat keretében tárgyalja majd az Országgyűlés.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Thaiföld

3 hetes körút Thaiföldön amolyan hátizsákos módra.