Mária
-7 °C
3 °C

Új adó váltja az iparűzési adót

2005.09.27. 13:26
Az önkormányzatokat illeti az az új fajta adó, melyet a kieső iparűzési adó helyett vezetnének be 2008-ban - mondta a pénzügyminiszter.
Az iparűzési adó 100 százaléka vonható le 2006-tól a társasági adó alapjából a jelenlegi 50 százalék helyett, s 2008-tól nyereség vagy vagyon típusú adó válthatja ki az iparűzési adót - mondta Veres János pénzügyminiszter a Cégvezetők Klubja által szervezett keddi budapesti konferencián. "Számos önkormányzat vett fel hiteleket az iparűzési adóbevételre alapozva, ezért ennek az adónak az azonnali megszüntetése ellehetetlenítené ezeket az önkormányzatokat" - jelentette ki Veres János. A pénzügyminiszter hozzátette: nyereség vagy vagyon típusú adóval, esetleg a kettő kombinációjával lehetne kiváltani az iparűzési adót, s az új adó természetesen az önkormányzatokat illeti.

Azok a vállalkozások, amelyek külföldi telephelyükön fizetnek önkormányzati típusú adót, azok, elkerülendő a kettős adóztatást, a kifizetett összeget levonhatják az itthon befizetendő adóból - egészítette ki az önkormányzati adóval kapcsolatos változtatást előadásában Karácsony Imréné, a tárca helyettes államtitkára.

A jövőre érvényesítendő adómódosítások között említette Veres János az 1950 forintra mérséklődő egyszeri tételes egészségügyi hozzájárulás megszüntetését 2006 novemberétől, amely jövőre 42 milliárd forint bevétel kiesést jelent a költségvetés számára, illetve ugyanannyi megtakarítást a vállalkozásoknál. A tervek szerint a munkáltatók által fizetett tb-járulék 2007-től 3 százalékponttal, majd 2009-től további 2 százalékponttal mérséklődik - fogalmazta meg a távolabbi elképzeléseket a pénzügyminiszter. Veres János elmondta: az adótörvényeket várhatóan november 7-én megszavazza a parlament, így azok november 15-én megjelennek a Magyar Közlönyben.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.