Vilma
-8 °C
3 °C

Koalíciós szakítópróba lehet az adóemelés

2004.07.16. 14:18
Az MSZP kitart a 48 százalékos adókulcs bevezetése mellett, míg az SZDSZ továbbra is elfogadhatatlannak tartja azt. A Fidesz a nyereségadó bevezetését támogatja az adóemelést azonban nem. A kormánypártok szerint az a koalíció végét jelentené, ha bármelyik párt javaslatát az ellenzék támogatásával fogadná el a parlament.
A szocialisták kitartanak a negyedik adókulcs és az árfolyamnyereség-adó mellett, az SZDSZ 30 százalékos átlagos kulcsát nem fogják támogatni, közölte Katona Béla frakcióvezető-helyettes Budapesten, pénteki sajtótájékoztatóján. A politikus bírálta a jegybankot, mondván: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelenlegi pénzpolitikája a gazdaság számára káros. "Az összes versenyképesség-növelő intézkedés semmit nem fog érni, ha az MNB nem alakít ki gazdaságot támogató árfolyam- és kamatpolitikát" - mondta Katona Béla. A középső, átlagos adókulcs bevezetése a magas jövedelműeknek kedvezne - mondta az SZDSZ javaslatáról a politikus.

Csökkenteni a munkáltatók terheit

Fontos, hogy a munkáltatók által fizetendő járulékok csökkenjenek. Az MSZP ezért örül annak, hogy a koalíciós partner egyetért az egészségügyi hozzájárulás mérséklésével - tette hozzá Katona Béla. Közölte: ezt azonban differenciáltan tennék, úgy, hogy a kedvezmények egy része minden vállalkozásra, más része viszont csak bizonyos korcsoportokra vonatkozzon, például a pályakezdők vagy az 50 év feletti tartósan munkanélküliek munkába állását segítse. Mindkét koalíciós párt elfogadta, hogy az iparűzési adó további 25 százaléka legyen levonható a társasági adóból - mondta Katona Béla.

Hol a koalíció vége?

Horn Gábor pénteken Nyíregyházán kijelentette: amennyiben az MSZP a Fidesz parlamenti támogató szavazatával emel adót, "az a koalíció végét jelenti". A Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, SZDSZ-ügyvivő erről kérdésre válaszolva beszélt sajtótájékoztatóján. A kormánypárti politikus elképzelhetőnek nevezte az MSZP-Fidesz "együttszavazást", mondván, az adóemelési kérdésekben a szocialista párt és a legnagyobb ellenzéki erő azonos véleményen van.

"Az SZDSZ kompromisszumkész a kialakult adóvita rendezésében, bízik is a koalíciós partnerével történő megállapodásban, de semmilyen adóemelést nem tud támogatni" - hangsúlyozta Horn Gábor. Megerősítette: az SZDSZ elzárkózik az új, 48 százalékos szja-kulcs bevezetésétől és elutasítja az árfolyamnyereség-adót is.

"Ezzel szemben adót szeretnénk csökkenteni, így javasoljuk a jelenlegi, középső adósáv határának felemelését 1,5 millió forintról, 2,5 millió forintra, s az adókulcs 26 százalékról 24 százalékra mérséklését, illetve választási lehetőséget teremtenénk" az egyszerűsített személyi jövedelemadó alkalmazására - mondta Horn Gábor.

Megjegyezte, hogy az SZDSZ által javasolt változtatás, a középső adósáv szélesítése és kulcsának csökkentése az adózók többségét érintené, mivel a legtöbb ember ilyen jövedelemhatárral rendelkezik. Az egyszerűsített személyi jövedelemadó lehetővé tenné az egy kulcs alapján történő egyszerűbb, különösebb adminisztráció nélküli adózást, cserében az adókedvezményekről való lemondásért.

A politikai államtitkár az adócsökkentés forrását a következő évek 3,5-4 százalékos gazdasági növekedésében, a takarékosabb állami költségvetésben és a túlméretezett államigazgatás megszüntetésében jelölte meg.

Az MSZP egyetért Hornnal

Az MSZP képviselőcsoportja egyetért Horn Gáborral abban, ha bármelyik koalíciós párt adóügyekben vagy a költségvetésben az ellenzékkel való együttszavazással akarja érvényesíteni az álláspontját, az a koalíció végét jelenti. Ez arra az esetre is vonatkozik, ha az SZDSZ a Fidesszel együtt fogadtatná el a gazdagokat előnyben részesítő adómódosító javaslatait. Az MSZP képviselőcsoportja úgy gondolja, hogy elsősorban az átlagjövedelem körül keresők adóterheit kell csökkenteni és nem a havi több millió forintot keresőkét. Ezt a pénzt inkább a szociális támogatások növelésére kell fordítani.

Fidesz: "Hatalmas a káosz"

A Fidesz szóvivője "hatalmas káosznak" nevezte pénteken az MTI-nek az MSZP és az SZDSZ között zajló adóvitát. "A naponta megrendezett sajtótájékoztatóik helyett a kormánypártok inkább leülnének tisztázni gazdaságpolitikájuk alapvető kérdéseit" - jelentette ki Révész Máriusz. Horn Gábor SZDSZ-ügyvivő kijelentésére reagálva, miszerint "a koalíció végét jelentené", ha az MSZP a Fidesz parlamenti támogató szavazatával emelne adót, az ellenzéki politikus azt mondta: "a Fidesz nem készül adóemelések megszavazására, a tavalyi radikális adóemeléseket is az MSZP, illetve az SZDSZ szabadította az országra". Révész Máriusz az árfolyamnyereség-adóról szólva hangsúlyozta ugyanakkor, hogy fenntartják véleményüket: ha a munkajövedelmeket adó terheli, nem jelenthetnek kivételt a tőkejövedelmek sem. "Ez majdnem minden európai országban így van" - mondta.

A fideszes képviselő Katona Béla szocialista frakcióvezető-helyettest bírálta, mondván, a kormánypárti politikus olyan árfolyam-politikát akar, amelyik a forint gyengüléséhez és az infláció emelkedéséhez vezet.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.