Árpád
-2 °C
9 °C

Távozó exportőrök

2005.04.27. 08:20
Bár az áfabevételek elmaradásának problémáját kívánják orvosolni az importáfa önadózásos rendezésére jogosult kör drasztikus szűkítésével a honatyák, a vámszövetség szerint így nem csak az áfa-, de a vámbevételek is elmaradnak.
Júniustól az eddig Magyarországon maradt, harmadik országból importáló cégek is elpártolhatnak a magyar vámudvaroktól, amennyiben a zárszavazáson is keresztülmegy az importáfa önadózással való rendezésére vonatkozó szigorítás. A tegnapelőtt az Országgyűlés által megszavazott módosító indítványt a költségvetési bizottság nyújtotta be az akadálymentesítő adócsomaghoz, elsősorban azzal a céllal, hogy visszaszorítsák az áfaelkerülést. A harmadik országból importáló cégek a jövőben csak abban az esetben kaphatnak önadózásra engedélyt a vámhatóságtól, ha a közösségi vámjog alapján megbízható vámadózónak minősülnek és legalább egy éve Magyarországon nyilvántartásba vett adóalanyok.

További feltétel, hogy az előző évben a cégek export- és az uniós országokba irányuló értékesítése a teljes forgalom kétharmadát, de legalább 10 milliárd forintot tegyen ki, vagy a termékexport és az uniós értékesítés elérje a 20 milliárd forintot.

A képviselők szerint csak szigorúbb lesz az ellenőrzés

Kékesi Tibor, a költségvetési bizottság szocialista alelnöke szerint így összesen 65 társaság kaphatja meg az önadózásra szóló engedélyt, a többi esetben a vámhatóság veti ki az importáfát, az esetleges visszautalást pedig csak a jogszabályban foglalt 45-60 napos határidőt követően ejti meg az állam. A képviselő hozzátette, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt könnyelműség miatt a levonhatóság alapját igazoló bizonylatok körét is szűkítenék. Míg a most hatályos szabály szerint akár szállítólevél alapján is lehet élni a visszaigényléssel, a jövőben csak számla ellenében nyílik erre lehetőség. Az indítvány szerint 2005. július 1-jén lép hatályba a jogszabály, amennyiben az adócsomagot elfogadja a jövő heti végszavazáson az Országgyűlés. Az önadózásra képes 65 társaságnak a módosítás szerint így június 15-éig lesz lehetősége a vámhatóság engedélyét kérni. Kékesi szerint mindez nem áll ellentétben a törvények kihirdetése és életbelépése között 45 napot előíró szabállyal.

A szomszédba mehetnek az exportőrök

Sípos Lászlónak, a Magyar Vámszövetség elnökének álláspontja szerint amennyiben elfogadják a tervezetet, minden késztermék-importőr és a félkész termékeket, vagy alapanyagot importáló kisebb és közepes cégek is átpártolnak a szomszédos országok vámügynökségeihez. Az önadózás esetén ugyanis nem jelent valós pénzforgalmat az importáfa bevallása és levonása, a kivetéses rendszer viszont komolyan ronthatja a cégek likviditását - főként az elmúlt évi áfa-visszatartással kapcsolatos tapasztalatokat figyelembe véve. A jogszabály így pont a szándékkal ellentétes hatást váltja ki, vagyis amellett, hogy nem nő az állam áfabevétele, a vámfizetések is elmaradnak (ennek negyede illeti a magyar költségvetést és háromnegyede az uniós kasszát). Sípos emellett kifejtette, hogy azok a cégek, amelyek magyarországi késztermék-elosztó központ létrehozását fontolgatták, valószínűleg elállnak ettől, vagy vámáruként továbbítják a portékát a többi uniós tagállamba, és ott vámoltatják el.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.