Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Igényt tarthat az EU a kieső áfára?

2005.09.14. 08:36
Az október elsejei adócsökkentés - amennyiben a parlament hétfőn támogatja - szembemehet az unió áfát szabályozó úgynevezett hatos direktívájával, amely szerint minden tagállam csak egy általános adókulcsot, illetve legfeljebb két alacsonyabb adókulcsot alkalmazhat - áll az Ernst & Young tanácsadó cég elemzésében.

Ha az Országgyűlés az üzemanyagokra elfogadja a 20 százalékos áfát, októbertől gyakorlatilag bevezetik a negyedik kulcsot Magyarországon. A tagállamok eltérhetnek a szabálytól, ha az adó felszámításával kapcsolatos eljárást szeretnék egyszerűsíteni, vagy ha adókikerülést akarnak megszüntetni. A határ menti bezinturizmus esetleg besorolható az utóbbi kategóriába, ráadásul mire Brüsszel rosszallását fejezné ki, rendeződne a helyzet.

Esetleg a közös kasszából kieső áfabevételt igényelheti vissza az unió, de más szankciót nem alkalmazhat - véli Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke.

Veres János pénzügyminiszter hozzátette, hogy az áfakulcs változtatásával a lakosság terheit kívánják csökkenteni, nem a fuvarozókét.

A jövedéki adó mértékét a kormány 2003. január elseje óta nem csökkentheti az uniós szabályok miatt, az olaj árának alakulásába nincs beleszólása, így az üzemanyagárak mérséklésére az egyetlen megoldást az áfa csökkentése jelentheti - mondta Kóka János gazdasági miniszer az Országgyűlés gazdasági bizottságának meghallgatásán.

Zara szerint viszont megoldható lenne az MDF azon javaslata is, amely kivenné a jövedéki adót az áfa alapjából.

A kormány egy trükkel próbálja meg elkerülni az EU szabályainak megszegését - írja a hvg.hu. Az áfa legfelső kulcsát minden érintett termékkörben csökkentenék oktüber elsejétől 20 százalékosra, de az üzemanyagok kivételével az alkalmazást elhalasztaná január elsejére.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.