Natália
-3 °C
8 °C

Uniós jogot sért a magyar áfaszabályozás

2005.10.06. 15:54
Csütörtökön az Európai Bíróság két áfaszabályozási ügyben is megállapította: az uniós direktívát sértő módon korlátozták az állami támogatásokban részesülő cégek áfavisszaigénylési lehetőségét. A bíróság szerint az EU szabályozása "világos és egyértelmű", nem lehetett félreérteni, ezért az ítéletet visszamenőlegesen kell alkalmazni. A döntéssel gyakorlatilag kimondták: a magyar áfaarányosítási előírások is sérti a közösségi jogot - mondta el az Indexnek Oszkó Péter, a Deloitte adótanácsadó partnere. A pénzügyminisztérium szerint semmi gond, hazánk nem áll a bíróság előtt, és nem számítanak arra, hogy bárki visszamenőlegesen követelné a neki járó pénzt.
Mintha nem is ugyanarról az ítéletről lenne szó - az embernek ez az érzése, amikor a pénzügyminisztérium és az adószakértő értelmezi az Európai Bíróság csütörtöki, spanyol és francia áfaszabályozással kapcsolatos ítéletét. Oszkó Péter szerint ezzel a bírósági döntéssel hamarosan pont kerülhet a magyarországi áfaarányosítási ügy végére, és a cégeknek 2004. május 1-jég visszamenőlegesen is jár az áfavisszatérítés lehetősége. A pénzügyminisztérium ugyanakkor nem készül arra, hogy az egyébként 2006. január 1-jétől megszüntetni tervezett áfaarányosítási szabályozókat visszamenőleges hatállyal módosítsa.

Állami támogatás mínusz áfa

A spanyol áfaszabály, amit az Európai Bíróság által most az uniós joggal ellenkezőnek tartott, azt tartalmazza, hogy az a vállalkozás, amely állami támogatásban részesült, nem jogosult az egyébként levonható áfa teljes összegének visszaigénylésére. A le nem vonható áfa aránya megegyezik az állami támogatás összbevételekhez viszonyított arányával, ezért is nevezték az ügyet áfaarányosítási ügynek. Ez az áfaszabályozás lényegében azt mondja ki Spanyolországban is, hazánkban is, hogy a támogatást tárgyi adómentes bevételnek kell tekinteni - mondta az Indexnek Oszkó Péter, a Deloitte adótanácsadó partnere. Hasonló, bár csak a tárgyi eszközökre szóló arányosítási kötelezettség van Franciaországban is.

Az Európai Bíróság mindkét ügyben ugyanazt a döntést hozta: csak akkor lehet az áfalevonás jogát korlátozna, ha ezt a vonatkozó uniós direktíva egyértelműen elrendeli. Ha nincs ilyen kimondott szabály, akkor a tagállamok nem vezethetnek be ilyen korlátozást. Az indoklásban a bíróság azt is kimondta: a tagállamok akkor sem jogosultak a direktívától való eltérésre, ha azt rossznak ítélik, és úgy gondolják, az általuk alkalmazott megoldás kevésbé versenycsorbító hatályú. A bíróság kimondta azt is, hogy az EU áfalevonási szabályozása "világos és egyértelmű", azt nem lehetett félreérteni. Oszkó Péter aláhúzta: ezen az okfejtésen elindulva a bíróság leszögezte: a döntést visszamenőleges hatállyal kell alkalmazni, vagyis érvényteleníteni kell az uniós jogot sértő törvényt - elvileg Magyarországon is. A visszamenőleges hatály 2004. május 1-jéig, hazánk EU-csatlakozásáig szól, vagyis mintegy másfél évről van szó.

Ránk is vonatkozik

A bíróság döntése ugyanis az ügyben nem érintett európai uniós tagállamokra, így Magyarországra is vonatkozik - mondta Oszkó Péter. Az Európai Bíróság ugyanis egyértelművé tette, hogy az uniós direktívát az unió minden országában alkalmazni kell, és az annak esetleges ellentmondó jogszabályokat semmisnek kell tekinteni.

Ez azonban a gyakorlatban korántsem jelenti azt, hogy az ügyben érintett vállalkozások azonnal hozzájuthatnak a pénzükhöz, holott tízmilliárdos nagyságrendű összegről van szó. A szakértő szerint, mivel a kormány csak január elsejétől és nem visszamenőleges hatállyal tervezi megszünteti az áfaarányosítási szabályokat, a vállalkozásoknak idén még lehetnek jogvitáik az adóhivatallal. Ebben az esetben magyar bírósághoz kell fordulniuk, és ott jelezniük, hogy az Európai Bíróság már értelmezte a helyzetet, és határozott ilyen ügyben. A magyar bíróság ekkor megteheti, hogy az európai döntés nyomán hoz ítéletet, vagy újból kikéri az Európai Bíróság állásfoglalását, amely vagy visszautal a mostani állásfoglalásra, vagy hoz egy azzal megegyező tartalmút.

A PM nem enged

A hosszas procedúrára azért is fel kell készülniük az ügyben érintett vállalkozásoknak, mert úgy tűnik, az ügyben a pénzügyminisztérium - ahogyan Oszkó Péter a lehetséges forgatókönyvek egyikeként felvázolta - "a homokba dugja a fejét". A tárca sajtóosztályán kérdésünkre közölték: a PM szerint nincs áfaarányosítási ügy, hiszen "nem vagyunk ott a bíróságon" , és mire egyáltalán bírósági szakaszba kerülne egy ügy, addigra (a január elsejétől hatályba lépő törvénymódosítás miatt) már nem lesz ilyen ügy Magyarországon. A PM szerint nem kell azzal sem foglalkozni, hogy a bírósági ítélet szerint az áfaarányosítási szabályokat visszamenőlegesen kell érvényteleníteni, mondván, amíg nincs ilyen eljárás, addig nincs értelme arról beszélni, visszamenőlegesen kell-e alkalmazni a bírósági rendelkezés nyomán az uniós direktívát vagy sem. Azt többször megerősítették: a törvénytervezet szerint az áfaarányosítás 2006. január elsején szűnik meg, és nem visszamenő hatállyal.

Ha tehát egy cég jogot szeretne formálni a tavaly május óta vissza nem igényelhető áfájára, akkor gyorsan lépnie kell. Azt, hogy a vállalkozásoknak érdemes is lépniük, érzékelteti: Oszkó Péter szerint éves szinten tízmilliárdot jócskán meghaladó összegről van szó.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!