Kinga, Kincső
19 °C
31 °C

Mégis emelnék a felső áfakulcsot?

2006.06.26. 08:39
Kapcsolódó cikkek (1)
Egyre több jel utal arra, hogy a 20 százalékos áfakulcs szeptembertől néhány százalékponttal emelkedhet. Ugyan a kormány a költségvetési kiigazító csomag részeként a 15 százalékos középső áfakulcs 20 százalékra növelésére tett javaslatot, ám a bejelentés óta eltelt két hét alatt nemcsak a szociális partnerek, hanem a politikai pártok is egyértelműen jelezték: célszerű lenne hozzányúlni a felső kulcshoz is.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a munkaadói oldal kifejtette: inkább a 15 és a 20 százalékos áfakulcs 2-2 százalékpontos emelését látná szívesen. A szakszervezetek szerint pedig kívánatosabb lenne a normál kulcsot visszavinni 25 százalékra. A büdzsé mindkét verzióval jobban járna, mint az eredeti kormánytervvel, amely éves szinten plusz 170 milliárd forint bevételt hozna. 180 milliárd lenne az üzleti szféra, 250-270 milliárd a munkavállalók által felvázolt terv pluszbevétele.

Rossz a szegényebbeknek
A 15 százalékos kulcs alá az alapvető élelmiszerek, a gáz, a víz, a távhő, a szemétszállítás, a tömegközlekedés, a szállodai és éttermi szolgáltatások tartoznak. Ezek a kevésbé jómódúak fogyasztási kosarában nagyobb súllyal szerepelnek, így a 15 százalékos kulcs 20 százalékra növelését ezek a rétegek jobban megéreznék.

Ám tény: politikai kockázatot rejthet magában, ha visszaemelnék a tavaly októberben, illetve az idén januárban csökkentett áfakulcsot. De úgy tűnik, ez a veszély mérséklődik: az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága a napokban vitatta meg az adócsomaghoz beadott módosítókat, köztük egy szocialista képviselő által jegyzett indítványt is, amely 20 helyett 22 százalékban állapítaná meg a felső áfakulcs szintjét.

Hozzászólásában Mádi László fideszes képviselő azt mondta: bár az egész megszorító csomaggal nem értenek egyet, mégis értelmes ötletnek tűnik a középső kulcs 5 százalékpontos emelése helyett a normál adómértéket néhány százalékponttal növelni. Ezt azzal indokolta, hogy ez utóbbi lépéssel kevésbé járnak rosszul a hazai kis- és középvállalatok, valamint a kevésbé jómódúak. Erre reagálva Kovács Tibor MSZP-s frakcióvezető-helyettes jelezte: pártjában megfogalmazódtak ilyen ötletek, és az arra vonatkozó döntést könnyebben meghozzák, ha a nagyobbik ellenzéki párt is hasonlóan gondolkodik. A kérdésben csütörtökön láthatunk tisztábban, addig van mód kapcsolódó módosító indítványokat és bizottsági módosításokat beadni.

címlapon
Na jó, ezt az egyet még berakjuk Cassanóról, de soha többé semmit
címlapon
Hosszú Katinkát megszorították, de világbajnok