Piroska
-10 °C
1 °C

Akciókban csökkentik az áfát

2005.11.03. 07:46
Alig kezdődött el a karácsonyi bevásárlási szezon, de az áfacsökkentéshez kapcsolható kedvezmények már megjelentek egyes kereskedelmi cégeknél.
A január elsejével 25 százalékról 20 százalékra csökkenő áfa magában hordozta azt a lehetőséget, hogy a kereskedelmi hálózatok az év végén "előrehozzák" ezt a lépést, ezzel is csábítva a vásárlókat a karácsonyi bevásárlási szezonban. Az első fecskék nem is várattak sokáig magukra, a Media Markt ugyanis elindította az áfa mérsékléséről szóló reklámkampányát, és tegnap már "csökkentett" áfa mellett lehetett vásárolni a hálózat üzleteiben - igaz, az akció nem minden termékre vonatkozott és amelyekre igen, azok esetében is csak a készlet erejéig érvényes.

A lépés körülbelül ezer terméket érint, a termékskála minden részét felölelő választék napról napra változik. A cél ezzel a lépéssel nem a forgalom növelése, hanem az, hogy a vásárlások ne tolódjanak el január 1-jéig - mondta Maurer Andor, a cég ügyvezetője. Véleménye szerint mivel a legnagyobb árelőny a drága készülékeknél lesz, így ezek vásárlása minden bizonnyal számottevően emelkedik. Így szinte bizonyos, hogy folytatódik az LCD-televíziók az év eddigi részére is jellemző nagyarányú vásárlása: a tévékészülékek terén ugyanis technikai, minőségi váltás megy végbe, a képcsöveseket a háztartások lecserélik LCD-kre.

Hasonló lépéssel a Tescónál sem sokáig várnak. Danks Emese, a cég pr-igazgatója úgy nyilatkozott, hogy tervbe vették az áfacsökkentés előrehozatalát. Erre a tegnap elindult karácsonyi akciók keretein belül kerül majd sor, ennél több konkrétumot azonban nem árultak el a tervezett akciókkal kapcsolatban.

Korántsem biztos azonban, hogy ez a lépés általános lesz a hazai kereskedelemben. Erre utal az is, hogy az OBI és az Auchan menedzsmentjeinek ülésein még nem volt szó egy áfacsökkentéshez kapcsolt akció elindításáról.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.