Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Olcsóbb lehet az albérlet

2003.11.24. 10:51
Telítődött a bérlakáspiac. A legfelkapottabb területeken (II. kerület, a Gellért-hegy és a XI. kerület) a meghirdetést követően egy-két hónappal bérbe lehet adni az ingatlanokat, de másutt a bérbeadás akár fél-egy évig is húzódhat, ha egyáltalán sikerül kiadni a lakást.
Az év első felében a bérleti díjak 2500-5000 forint között voltak négyzetméterenként (rezsi és közös költség nélkül), s emelkedés nem prognosztizálható a következő időszakban sem.

Túlkínálat

A magyar gazdaság általános fejlődésével párhuzamosan mára már nem nagyon jellemző, hogy külföldi vállalatok csúcsvezetői számára keresnének bérleményeket, helyükre a regionális központok, multinacionális cégek leányvállalatainak középvezetői léptek. A nagykövetségek is inkább vásárolnak lakást, annak hosszú távú kihasználtságát mindenképpen biztosítani tudják.

A keresleti oldal egyre nagyobb hányadát jelentik ugyanakkor a magyarok, jellemzően egyedülálló, tehetős fiatalok vagy családok, akik lakásuk eladása után saját házuk építése idejére keresnek (akár egy-másfél évre) bérleményt. A lakásépítések fellendülésével, az újlakás-vásárlás kedvezményeinek növelésével az utóbbi időben egyre inkább túlkínálat alakult ki a bérlakáspiacon, mivel sokan vásárolnak befektetési céllal lakóingatlant, amelyet kiadással szeretnének hasznosítani - gyakran sikertelenül, növelve így az üresen álló lakások számát.

Nem kell a luxus

A kínálati piacra reagálva az elkövetkező időszakban bizonyos szegmensekben árcsökkenés prognosztizálható. Jelentősebb arányú kereslet- és árnövelő hatást valószínűleg a 2004. májusi európai uniós csatlakozás sem hoz. A mennyiség terén jelentkező túlkínálattal ellentétben a bérbe adandó lakások minősége gyakran hagy kívánnivalót maga után.

Bár a bérlők általában nem keresnek túlzott luxust, az igényes kivitelezés és felszereltség, valamint a jó állapot alapvető fontosságú. Ezt felismerve, a piaci viszonyok közt rugalmasnak számító tulajdonosok egyre több extrafelszerelést építenek be, illetve sokat fordítanak a lakás/ház minőségére (például teljes felújítás ötévente), s mindezt anélkül, hogy az árakat emelnék. Jelentős minőségjavítást igényelnének például a tíz-húsz-harminc éve épült ingatlanok, melyeket tulajdonosuk eddig elhanyagolt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.