Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Nem bünteti a késlekedőket az APEH

2006.05.08. 16:50
Miután a könyvelők és számviteli szakemberek korábban a felkészülést nehezítő gondokat és a jogi szabályozás területén fellelhető jogértelmezési bizonytalanságokat jeleztek, az APEH úgy döntött, nem büntet a késedelmes bevallások és adatszolgáltatások miatt.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a központi rendszeren keresztül 2006. május 31-ig feladott hibás, illetve késedelmes, 0608, 06081K és 06083 számú, az egyéni járulékokra vonatkozó bevallásokat és adatszolgáltatásokat a bevallási késedelem, illetve a bevallás hibája miatt nem fogja mulasztási bírsággal sújtani. Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH elnökhelyettese az MTI-nek elmondta: erről az érdekképviseletekkel való egyeztetések után, az elektronikus bevallások beadásával kapcsolatban tett észrevételek alapján született döntés.

A könyvelőket és számviteli szakembereket tömörítő szervezetek korábban a felkészülést nehezítő gondként jelezték a tesztelésre és fejlesztésre alkalmas programok közzétételének lassúságát, illetve a jogi szabályozás területén fellelhető jogértelmezési bizonytalanságokat.

Fizetni azonban kell

A központi rendszer - tekintet nélkül a hibajelzésre - fogadja és áttölti a bevallásokat az APEH postafiókjába, tehát az ellenőrző program hibajelzései a bevallás elküldhetőségét nem akadályozzák. A fizetési kötelezettségeket azonban május 12-ig teljesíteni kell - hívta fel a figyelmet az elnökhelyettes.

Az APEH igazgatóságainak központi ügyfélszolgálatai május 12-én este 6 óráig fogadják az ügyfeleket, tekintettel arra, hogy ekkor jár le az elektronikus bevallások és adatszolgáltatások benyújtási határideje. Május 15-én, az egyes adatszolgáltatások benyújtási határnapján a központi ügyfélszolgálatok szokásos hétfői munkarendjük szerint, este 6 óráig tartanak nyitva.

Még hatezren hiányoznak

A havi és negyedéves bevallóknak, a legnagyobb és a kiemelt adózóknak május 1-jétől havonta, elektronikusan kell teljesíteniük valamennyi bevallási és adatszolgáltatási kötelezettségüket. (Mintegy 1,2 millió foglalkoztató számára ez 2007-től lesz kötelező.) Ha valaki önként választotta a havi elektronikus adóbevallást, ezután az összes bevallását elektronikusan kell beadnia.

Az érintett adózóknak április 30-ig regisztráltatniuk kellett magukat valamelyik okmányirodában, s a regisztrációt 8 napon belül be kellett jelenteniük a székhely (lakóhely) szerint illetékes állami adóhatóságnál. A május 1-jétől elektronikus adóbevallásra és adatszolgáltatásra kötelezett mintegy 52 ezres körből a két nappal ezelőtti adatok szerint 6 ezer még nem regisztráltatta magát.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!