Piroska
-12 °C
-2 °C

Összeomlott az APEH online adóbevallási rendszere

2005.01.20. 16:08
Valószínűleg túlterhelődött az APEH elektronikus bevallásokat fogadó rendszere - tudta meg az Index bevallásukat elküldeni nem tudó cégektől. Az adóhivatal ma közzétette, hogy a tízezer legnagyobb adózó közül az újak kivételesen papíron is benyújthatják adóbevallásukat. Az APEH érzékelte a problémát és dolgozik a megoldáson.
Az APEH nem tudja fogadni az elektronikus úton beküldött adóbevallásokat a mai határidőnapon - állítják a bevallásukat elküldeni nem tudó cégek. Január elsejétől tízezer adózó köteles adóbevallását elektronikus úton beküldeni az adóhatóságnak, de ez már az első határidős napon meghiúsulni látszik.

Nem bírja a rendszer

Mint korábban hírt adtunk róla, az idei évben kiterjesztették azoknak a körét, akiknek elektronikus úton kell beadni adóbevallásukat. Tavaly még háromezer volt az erre kötelezettek száma, január elsejétől azonban a tízezer legnagyobb adózónak kell így teljesítenie bevallási és adatszolgáltatási kötelezettségét.

A megnövekedett forgalmat azonban úgy tűnik, nem bírta az APEH rendszere. Az Index információi szerint délelőtt tíz óta nem lehet elküldeni elektronikusan a bevallásokat. Úgy tudjuk, az adóhatóság emailfiókjai beteltek, az online és a telefonos megkeresésekre nem válaszolnak. Előfordulhat, hogy több ezer adózó nem, vagy csak késve tudja elküldeni adóbevallását.

Az APEH közleményt tett közzé honlapján: eszerint azoknak, akik eddig nem voltak elektronikus bevallásra kötelezettek, és idén január elsejétől kellene elektronikusan bevallást készíteniük, a decemberi bevallásukat papíron is teljesíthetik.

Keresik az okokat

Az adóhatóság érzékelte, hogy az adózók nem tudnak felkapcsolódni a rendszerre, ezért változtattak a tűzfal beállításokon és tovább keresik a probléma megoldását - közölte kérdésünkre az APEH informatikai elnökhelyettese. Futó Iván elmondta, hogy az internetszolgáltatókkal közösen keresik a megoldást. Az internetszolgáltatók - APEH közötti szakaszon a terhelés 25-75 százalék között mozog, 75 százalékos csúccsal.

Nem számíthatnak büntetésre, bírságra azok, akik a rendszer problémái miatt késnek a bevallással. Az adóhivatal utólag utólag közzéteszi majd, melyik időszak számított technikai hiba miatt kiesőnek.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.