Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Lassabban bővült az új autók piaca

2004.07.05. 08:07
A tavalyinál kisebb ütemben növekedett idén az első félévben az új személyautók értékesítése - derül ki a Napi Gazdaság két tucat márkaimportőr adatai alapján készült gyorsmérlegéből.
A Napi Gazdaság által megkérdezett importőrök kétharmada adott el több új személyautót a második negyedévben, mint az elsőben. Becslésünk szerint az első félévben így az egy évvel korábbi 101 644-nél valamivel több, 110 ezer körüli új autó kerülhetett a vásárlók tulajdonába. A bővülés üteme azonban csak a fele lesz a tavaly első hat hónap - 2002 első félévéhez mért - majd 25 százalékot kitevő gyarapodásának. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete által összesített, hivatalosnak tekinthető adatok várhatóan tíz napon belül válnak ismertté.

Regisztrációs adó

Szinte valamennyi megkérdezett márkaimportőr hangsúlyozta, hogy 2004-ben eddig károsan hatott az eladásokra a regisztrációs adó februári bevezetése, illetve az azt követő hetekben az újautó-átadásokat nehezítő adminisztratív zűrzavar, majd az a bizonytalanság, amit a május közepétől hatályba lépett, jórészt megnövelt regisztrációs adó okozott. Ez utóbbi például valószínűleg arra ösztönözte a kis és középkategóriájú személyautók vevőit, hogy előbbre hozzák vásárlásaikat, míg a nagyobb teljesítményű, prémium kategóriájú autókra vágyók inkább május második felében, júniusban vásároltak új autót, hiszen ezek egy részénél - a korábbi fogyasztási adónál kisebb terhek miatt - inkább árcsökkenés volt tapasztalható. Ez a megállapítás leginkább az Audi, a BMW, a Jaguar, a Lexus, a Mercedes, a Mitsubishi, a Porsche, a Saab, a Volkswagen és a Volvo egyes modelljeire érvényes.

Eltérő mértékben ugyan, de az autóscégek többsége növekedést tudott elérni a tavalyihoz képest, ám komoly vesztesek is vannak. A Suzuki mindenképpen annak számít, hiszen - bár még mindig jelentős mennyiséggel: 18 280 eladott autóval őrzi piacvezető helyét - az elmúlt félévben csaknem 3800 gépkocsival kevesebbet adott el az itthon gyártott modellekből, mint 2003 első hat hónapjában. A több mint 18 ezerből csaknem 2,8 ezer exportértékesítés.

Hasonló a helyzet az Opelnél is, amely az elmúlt év ugyanezen időszakához képest majdnem 2300-zal kevesebb, 10 435 új autót adott el. Ezzel a harmadik helyre szorult, helyet cserélve a több mint 11 680 új autót eladó Renault-val. A Ford viszont nagyot ugrott előre: az elmúlt év ugyanezen időszakában regisztrált nyolcadik helyével szemben most a negyedikre futott be több mint 8,5 ezres értékesítéssel. Ezzel megelőzte a Skodát.

Kis autót vesznek

Megőrizte ötödik helyét a Peugeot, akárcsak a Volkswagen a hatodikat. Eggyel előbbre lépve, a nyolcadik helyen áll a Daewoo, a Toyota pedig tartja 10. helyét. A darabra kisebb forgalmú autók közül a Mini igen jól szerepelt, hiszen az év első három hónapjához képest 22-vel több, összesen 36 kelt el belőle. Smartból 120 százalékkal többet, 44-et adtak el. A növekedés tempója szempontjából a Honda a következő, amely csaknem 119 százalékos javulást ért el 1351 új autó értékesítésével. E márkánál a ráncfelvarráson átesett Civic mellett leginkább a kis kategóriájú Jazz új, 1,2 literes változatából vettek nagyobb mennyiségben a vevők. A Seat majdnem 85 százalékkal több új személyautót értékesített az első negyedévhez képest.

A Nissannál és a Peugeot-nál a 70 százalékos növekedési arányt főleg a Micra, illetve a 206-os eladásai hozták, míg a Hyundainál az Atos és a Get forgalmazása javította csaknem 69 százalékkal az eladásokat. A BMW-nél a 65 százalékos növekedést regisztráltak, ami a középkategóriás X3-as szabadidő-terepjáró, valamint az új 5-ös személyautó értékesítéséből adódik. A nyilatkozók várakozással tekintenek a második félév elé. A értékesítők közül többen is abban bíznak, hogy a nyár eleji lanyha újautó-piac ősztől megélénkül, egyrészt az új modellek itthoni bevezetése, másrészt a további kedvezményes értékesítési akciók eredményeként.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!