Albin
6 °C
10 °C

Ötvenmilliárdot veszítünk az ápolási díjon

2003.08.05. 09:00
Újabb járulékot vezetne be a kormány, ezúttal az ápolási díjat. Ennek tervezett mértéke a munkavállalók bruttó bére után fizetendő egy százalék, ami a következő évben hozzávetőleg 53 milliárd forinttal növelné az államháztartás bevételeit.
Várhatóan jövő szerdán terjeszti a Pénzügyminisztérium a kormány elé az ápolási biztosítási rendszer koncepcióját, amelyet az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztériummal közösen dolgoztak ki - közölte Tóth Judit, Győrfi Istvánnak, az egészségügyi reformokért felelős kormánymeghatalmazottnak a szóvivője. Az új, az egészségbiztosításhoz hasonlóan felosztó-kirovó rendszerű biztosítási formát várhatóan 2004 januárjától vezetik be.

Bérünk újabb egy százalékát kell befizetni

A járulék tervezett mértéke a munkavállalók bruttó bére után fizetendő egy százalék, ami a következő évben hozzávetőleg 53 milliárd forinttal növelné az államháztartás bevételeit. Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint csak akkor vezethető be új járulék, ha annak fejében a járulékfizetők új szolgáltatáshoz jutnak: ennek érdekében az egészségügyi szaktárca az ápolásra szoruló családtagot ellátó nagykorú állampolgároknak fizetendő ápolási díj kiterjesztését tartaná jónak.

Az ápolásbiztosítási alapot kezdetben - a bevezetéskori magas adminisztrációs költségeket csökkentendő - az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kezelné az egészségbiztosítási alapon belül, majd a tervek szerint idővel önálló biztosítási ággá válna.

Évi kétszázmilliárd ápolásra

Jelenleg összesen a GDP két százalékát, becslések szerint hozzávetőleg kétszázmilliárd forintot fordítanak évente ápolási szolgáltatásra. Ebből százmilliárdot magánszemélyek fizetnek ki különféle szolgáltatásokért - például otthoni ápolásért - s mintegy húszmilliárd forint a fogyatékosok támogatása. Az állami ápolási hozzájárulás 80-100 milliárd forint, a számítások szerint harmincmilliárd forintot kell az egészségügyi alap kifizetései közül ide számítani.

A tervek szerint az egészségügyi informatikai rendszer fejlesztése révén pár éven belül elkülöníthetővé válik a különféle jogcímeken, különféle formákban és szolgáltatók által nyújtott és finanszírozott ápolási ellátás, amit idővel várhatóan teljes egészében az ápolási biztosítási alapból fedeznének.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.