Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Kész az idei privatizációs lista

2003.03.25. 09:29
Tizenkilenc cég privatizációját javasolja erre az évre vonatkozóan az ÁPV Rt. A kormány számára készített előterjesztés hamarosan a kabinet elé kerül - tudta meg a Világgazdaság. A tervezetről László Csaba pénzügyminiszter hétfőn tájékoztatta a szocialista frakciót.
Elsősorban agrárcégek szerepelnek az ÁPV Rt. idei, a kormány jóváhagyására váró privatizációs menetrendjében - értesült a Világgazdaság. A 200 milliárd forintos privatizációs bevételi előirányzatot a vagyonkezelő 19 vállalat magánosításával kívánja teljesíteni.

A Mol, a Richter és a Malév nincs a listán

A lap információi szerint a hamarosan eladásra kerülő cégek között szerepel többek mellett a Földhitel- és Jelzálogbank Rt., a Bábolna Rt. és a Mezőhegyesi Államigazdaság is. Hiányzik ugyanakkor az idei tervből egyes kiemelt állami cégek, így a Mol, a Richter, a Malév állami tulajdonrészének és a Volán-társaságok eladása.

Piaci szereplők korábban az idén értékesítendő vállalatok között tartották még számon a Dunaferrt, a Postabankot, a Konzumbankot, az Antenna Hungáriát, a Magyar Villamos Műveket és a Mahartot is, ezekről azonban egyelőre nincs információ.

Az előterjesztésben az ÁPV bemutatja az egyes vállalatok privatizációra való felkészítésének állását: ebben a tekintetben jelentős eltérések mutatkoznak, hiszen akad cég, amely még átvilágítás előtt áll, de olyan is, amely esetében már a privatizáció lebonyolítására felkért tanácsadó vállalkozás is ismert. Egyes vállalatok esetében döntést igényelhet az is, hogy a társaságot egyben vagy részekre bontva értékesítsék.

Tájékoztatás, kevés konkrétummal

Az előterjesztésről hétfőn László Csaba tájékoztatta az MSZP parlamenti frakcióját. A miniszter nemzetgazdasági érdekekre hivatkozva tartózkodott konkrétumok előadásától. Így nem részletezte, pontosan mely cégek értékesítése milyen ütemben esedékes az idén.

A képviselők a Világgazdaság információi szerint jelezték, hogy igényt tartanak a minél szélesebb körű tájékoztatásra. A privatizációt a frakció szeretné "a lehető legszorosabban" nyomon követni és ellenőrizni. Mindez várhatóan az egyes cégek ágazatának megfelelő frakció-munkacsoportokkal folytatandó konzultációk keretében történhet.

Úgy tűnik, hogy a "mikor és mit?" kérdéskör eldöntésében a honatyáknak nem sok lehetőség jut. A lapnak több szocialista képviselő is úgy fogalmazott: szükség van arra, hogy a privatizációs bevételek teljesülésének érdekein túl egyéb szempontokat, így elsősorban a foglalkoztatottsággal összefüggő érdekeket is érvényesíteni lehessen a magánosítás során.

A Világgazdaság úgy tudja, az SZDSZ-frakció még nem kapott hasonló tájékoztatást az előterjesztésről. Tény azonban, hogy a politikai vita már tavaly lezajlott, amikor parlamenti döntéssel kijelölték a ciklusban eladható cégek körét. Így az ÁPV Rt. mostani javaslata már a kormány részéről sem döntést, hanem jóváhagyást igényel.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.