Miklós
-7 °C
2 °C

Sokkal olcsóbb lesz az arany és a kávé a csatlakozás miatt

2003.03.13. 11:30
Nem várt perspektívát kínál az Unió a koffeinfüggő zöldségeseknek, mivel a csatlakozás miatt eltörlik a kávé és az arany fogyasztási adóját. Az Orex szakembere szerint átlagosan 20 százalékkal csökken a nemesfémből készült dolgok fogyasztói ára.
Meg nem erősített hírek szerint zűrzavart keltett az isztambuli bazárban, hogy nagyot fog zuhanni az európai összehasonlításban is igen húzós magyar aranyár. Pénzeli Márta, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője elmondta: a csatlakozás után a fogyasztási adó beszedése nem biztosított egységesen, így lemondanak az e két termékből befolyó évi 4-4,5 milliárd forintos fogyasztási adóbevételről.

Egyszerűen nem fizették be

Egy neve elhallgatását kérő aranykereskedő az Indexnek megjegyezte, hogy a lemondás nem annyira gáláns gesztus, mivel az adót eddig is képtelenek voltak beszedni. Miközben a forgalmi adatok alapján a 35 százalékos fogyasztási adóból 4-5 milliárd forintnak kellett volna évente befolynia az államkasszába, a valós összeg sosem haladta meg a 800 milliót.

Versenyeznek a szürkékkel

Az adó megszüntetése a kávé árát 10 százalékkal, az aranyét 25 százalékkal csökkentheti - közölte Pénzeli. Tóthné Somogyi Judit, az Orex ékszer- és órakereskedő cég nemesfémosztályának vezetője 20 százalékos csökkenést számított ki.

Tőle tudtuk meg, hogy a legális aranykereskedők évek óta bombázták a tárcát az adó eltörlése miatt, de eddig azt a választ kapták, hogy annak nincs köze a csatlakozáshoz. Somogyi Judit szerint a mostani intézkedés miatt egyenlő versenyhelyzetbe kerülnek azok a törvényeket betartó kereskedők, akik áraikkal eddig nem tudtak konkurálni a "szürke" és "fekete" versenyzőkkel.

Européer csillogás

Az adó eltörlése után Magyarországon nagyjából az Európában megszokott árért vehetünk nemesfém ékszert, a szakember szerint lényegében az eltérő áfa miatt fognak különbözni az árak. A fukszkedvelők mellett a még nagyobb csoportot alkotó kávéivók is örülhetnek. Mindkét termék szabadáras, így azt, hogy a kereskedők az adóeltörlésből pontosan mennyit "adnak át" a fogyasztóknak, nem lehet előre megmondani.

Az uniós csatlakozást követően a személyi jövedelemadónál lényeges változásokra nem kell számítani - hangzott el a Pénzügyminisztériumban. - Az általános forgalmi adó esetében a 2003. évihez hasonló nagymértékű változás már nem lesz, arra viszont fel kell készülni, hogy a nulla százalékos kulcsot az EU-ban előírt minimális 5 százalékos szintre kell emelni - mondta Pénzeli Márta.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!