Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Nincs elég áram a szabadpiacon

2003.11.06. 09:04
A Napi Gazdaság által megkérdezett feljogosított fogyasztók kivétel nélkül úgy nyilatkoztak a január elején megnyitott villamosenergia-piacról, hogy várakozásaik csak részben teljesültek.
A legnagyobb problémát még mindig a piaci áramhiány jelenti, azaz energia van elég, ám döntő többsége a közüzemben van lekötve, így a szabadpiacra csak korlátozott mennyiség jut. Ennek következtében igazi verseny sem tapasztalható, s így a remélt árcsökkenés sem teljesült.

Áramimport a megoldás

Az Alcoa-Köfém Kft. folyamatosan végeztet elemzéseket a nyugati és a hazai villamosenergia-árak összehasonlítását illetően, ezekből pedig egyértelműen kiderül, hogy a magyarországi áram ára a nyugati átlag felett van, így az áramimport lehet a megoldás - mondta a Napi Gazdaságnak Maár Gyula, a társaság illetékese. Az importárammal viszont egyelőre az a probléma, hogy szűk a határkapacitás, valamint a hatályban lévő rendelkezések szerint életben van az úgynevezett 50 százalékos importstop, azaz a kereskedőtől vásárolt áram felét hazai forrásból kell beszerezni. Ezt a rendeletet egyébként várhatóan az uniós csatlakozással oldják csak fel.

Az Alcoa-Köfém március elsejei kilépésével a szabad villamosenergia-piacra az év közbeni áremeléseket tudta "csupán" kompenzálni, s mivel szerződésük egy évre szól, továbbra is keresik a legjobb megoldásokat a szerződés lejárta utáni időszakra. Maár szerint ahhoz, hogy a liberalizáció tovább éljen, kiszámíthatóbb piacra lenne szükség. Az Alcoa-Köfém a január elsejével induló földgáz-liberalizációban is érdekelt, és amennyiben ténylegesen lesz piac, úgy élni is kívánnak a lehetőséggel.

Egyre több a szereplő

A GE Hungary Rt. május elejével lépett ki a szabadpiacra, és az egyéves időtartamra szóló szerződés ideje alatt az Alcoa-Köfémhez hasonlóan az idei két áremelést sikerült részben kivédenie - mondta Jassó Péter, a társaság energetikai szakértője.

Jassó szerint a belső monitoringrendszer korszerűsítésével közvetett módon is sikerült előnyökhöz jutni, hiszen a gyáregységek energiafelhasználásának hatékonyságát is növelték. A társaság érdekelt a földgázpiacon is, ám tapasztalataik negatívak ezen a téren. A hatályban lévő rendelet szerint ugyanis október végéig kellett volna jelezni szabadpiacra lépési szándékukat, de mivel az árrendeletek a határidő lejárta előtt két nappal jelentek meg, nem volt olyan kereskedő, amely kedvező ajánlatot tudott volna tenni a GE-nek.

A Magyar Alumínium (Mal) Rt. inotai egysége március elsejével, míg ajkai bázisa egy hónappal később lépett ki a szabadpiacra. A két ipartelep évente összesen 700 gigawattóra kapacitást vásárol a kereskedőktől, és a társaság közlése szerint az idén mintegy 200 millió forint megtakarítás várható a villanyszámlán. A Mal tárgyalásokat folytat a 2004-es évre vonatkozóan, vélekedésük szerint még az ideinél kedvezőbb árú importra is van kilátás.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.