Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Januártól 5 százalékkal drágul az áram

2001.12.06. 09:20
Januártól öt százalékkal emelkedik a villamos energia ára - nyilatkozta a Népszabadságnak Matolcsy György gazdasági miniszter.
Mivel a Nemzeti Bank prognózisa 4,5-5 százalékos inflációt jelez, ehhez mérten határozták meg az áramáremelésre tett javaslatot - idézte a napilap a minisztert. A kormány várhatóan december 14-i ülésén foglalkozik az energiaár-változással. Matolcsy György megerősítette, hogy a gázárakat jövő év júliusáig nem kívánják megváltoztatni.

Az érvényben lévő törvények szerint a villamos energia árát minden év január 1-jén kell az infláció és a tüzelőanyagár változásai alapján módosítani, a gázárakat pedig minden év július 1-jén igazítják a megváltozott feltételekhez.

Nő a Villamos Művek vesztesége

Idén az áram árát a kormány által tervezett infláció mértékével, hat százalékkal emelték, miközben a pénzromlás ennél magasabb volt, ami komoly veszteségeket okozott, elsősorban a Magyar Villamos Műveknek. A közelmúltban a zárszámadáskor az MVM költségvetési forrásból 22 milliárd forintot kapott vesztesége kompenzálására. A Népszabadság értesülése szerint a jövő évi veszteség az MVM-nél még ezt is meghaladja, ha csupán öt százalékkal emelkedik az áram ára.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.