Miklós
-7 °C
4 °C

Eladó belvárosi áruházak

2005.01.05. 08:07
A Világgazdaság információi szerint a kincstár februárban hirdeti meg eladásra az 1999 óta üresen álló Divatcsarnokot. Eközben a Skála Coop Rt. 3,4 milliárd forintért kínálja a Blaha Lujza téri Corvin áruházat, melyre eddig nem sikerült vevőt találni.
Az utóbbi időben közel 40 kisebb-nagyobb üzlet zárt be a Blaha Lujza tér környékén, és több belvárosi áruház évek óta gazdára vár. A bevásárlóközpontok megjelenésével kezdődött kereskedelemiszerkezet-átalakulás még ma sem zárult le - hangsúlyozta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A vásárlók többsége szívesebben megy a plázákba, ami azzal magyarázható, hogy ott megfelelő parkolási lehetőséggel várják a vevőket, míg a belvárosban szinte lehetetlen autóval megállni. A vásárlói szokások átalakulása a klasszikus áruházakat is súlyosan érintette.

Senkinek nem kell a Corvin

A Skála-Coop Rt. több mint egy éve keres vevőt a Corvin Áruházra. A 18 ezer négyzetméteres épületet 3,4 milliárd forintért kínálja a társaság. A Blaha Lujza téri áruház iránt érdeklődők között többen szeretnék folytatni a kereskedelmi tevékenységet, de ezt az eladó nem köti ki - közölte Karai Péter, a Skála-Coop Rt. ingatlanhasznosítási igazgatója. A Corvin két legnagyobb bérlője jelenleg a Kaiser's szupermarket és a Skála Divatház Rt., mely február közepén kiköltözik, de már megvan a helyére a következő bérlő - tette hozzá Karai Péter.

A Corvin épülete nem műemlék, ezért akár teljesen átalakítható. Az áruház területén azonban jelentős munkálatokba kell majd fogni, a közel 80 éve épült ház ugyanis műszakilag teljesen elavult. Felújítása a korábbi nyilatkozatok szerint több mint 2 milliárd forintot igényel.

A közelmúltban sikerült gazdát találni az Otthon áruháznak, amely szintén a Skála-Coop Rt. tulajdona volt. Az áruházban folytatják a kereskedelmi tevékenységet, az új tulajdonos nevét azonban nem kívánta elárulni Karai Péter.

Ealdó a Divatcsarnok

Évekig tartó huzavona után végre eldőlhet a műemléki védettséget élvező, patinás Andrássy úti Divatcsarnok sorsa. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) várhatóan február második felében írja ki a pályázatot az 1999-ben bezárt áruház értékesítésére - tudtuk meg Bardóczy Árpádtól, a KVI vagyonkezelési és -hasznosítási főosztályának vezetőjétől. Az ingatlan értékesítési feltételeit kidolgozták, már csak egy minisztériumi engedélyre várnak. Az induló ár bruttó 3 milliárd forint - tette hozzá a főosztályvezető. A leendő tulajdonosnak garantálnia kell, hogy a 6500 négyzetméteres épület egy részében kulturális funkciót alakít ki. Számítások szerint az épület felújítása és részleges átalakítása 1,4 milliárd forint.

Az 1911-ben Párizsi Nagyáruház néven megnyílt Andrássy úti műemlék épület sorsa 2001 óta igen fordulatos. Az ingatlant eredetileg a Skála csoporthoz tartozó Centrum Rt. birtokolta (a Centrum Rt.-t 1997-ben kebelezte be az akkor német Tengelmann többségi tulajdonában álló Skála Coop Rt.), amely évekig vevőt keresett az épületre. Az áruház 2001-ben már majdnem gazdára talált, a francia-luxemburgi érdekeltségű Orco Property Grouppal már az előszerződést is megkötötték, ám az állam - elővásárlási jogával élve - megakadályozta az ügyletet - mondta Bardóczi Árpád. Az épület egyes részeibe hosszabb-rövidebb időre alkalmi bérlők költöztek be, ám az áruház évek óta üresen áll.

Egymilliárd forint körüli öszszegért cserélt gazdát tavaly az évekig árusított Úttörő áruház. Az új tulajdonos a magyar ingatlanfejlesztési piacon még ismeretlen Tera Consult GmbH. A társaság a 2,5 ezer négyzetméteres telekegyüttes helyén mélygarázst, üzlethelyiségeket és irodákat kíván kialakítani az előzetes tervek szerint, hiszen a véglegesek még nem készültek el.

  • Keress a legjobb térképes keresőn eladó ingatlanokat!
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.