Árpád
-2 °C
9 °C

Egyre dagad az árvízi számla

2006.06.21. 07:57
Az idei egyenleg azonban szerencsére még mindig a négy évvel ezelőtti dunai áradás 2,4 milliárd forintos - biztosítók által kifizetett - kárértéke alatt van, miközben a víz magassága nem sokkal maradt el tőle. Úgy látszik, az időközben foganatosított óvintézkedéseknek érezhető hatása lett.
További mintegy százmillió forinttal növelhették - lapunk becslése szerint - a tavaszi árvizek okozta kárt a tavasz végi özönvízszerű esők. (Becslésünkben a biztosítóktól kapott lakossági kárértékekhez az egyelőre nem ismert ipari kárértékeket is hozzáadtuk.) Ezzel a 2006-os árvizek biztosítók által fizetendő összesített számlája már eléri az egymilliárd forintot, ugyanis a hóolvadást követő első tavaszi áradás egyenlege mintegy 900 millió forint volt. Cinikusan azt mondhatnánk, hogy ez még csak a kezdet, hiszen az évből még hátravan hat hónap, bár tény, hogy a tavaszi áradások okozzák évek óta a károk nagy részét.

Az idei egyenleg azonban szerencsére még mindig a négy évvel ezelőtti dunai áradás 2,4 milliárd forintos - biztosítók által kifizetett - kárértéke alatt van, miközben a víz magassága nem sokkal maradt el tőle. Úgy látszik, az időközben foganatosított óvintézkedéseknek érezhető hatása lett.

A legnagyobb magyarországi lakásbiztosítási portfóliójú Aegon Biztosító 189 kárbejelentést kapott a Hernád által veszélyeztetett térségből, és már 7,5 millió forintot fizetett ki. Ezek közül többet a leginkább érintett Hernádkércsen és Hernádcécén, illetve a visszaduzzasztott Sajó által veszélyeztetett Ónodon. A kitelepített családoknak 40 ezer forint költségtérítést fizetett, amely nem a víz okozta károk rendbehozatalát, hanem a kitelepítéssel járó kiadások kiegyenlítését szolgálja. A készpénzben nyújtott azonnali juttatások kiosztásában a biztosítók képviselőit a polgármesteri hivatalok segítik.

Az Allianz Hungáriához eddig mintegy 40 kárbejelentés érkezett, összesen 5 millió forint értékben. Ezek közül tucatnyi Felsődobszáról jött. A biztosító kivonult a károk helyszínére, illetve napi kapcsolatot tart fenn a helyi önkormányzatokkal. Az ipari-mezőgazdasági károkról még nem tudtak pontos adatot mondani a társaságnál, az azonban a kora tavaszi árvizek tapasztalataiból kikövetkeztethető, hogy esetükben kevesebb bejelentés, ugyanakkor magasabb kárérték valószínű.

A Generali-Providencia a térségből 56 kárbejelentést kapott, összesen mintegy 21 millió forint értékben - mondta el a Világgazdaságnak Flachner Tamás lakásbiztosítási üzletágvezető. A biztosító a felméréseket már befejezte, most kezdi a kifizetéseket. A kitelepítések miatt előzetesen egymillió forint nagyságrendben fizetett ki gyorssegélyeket. A társaság a biztosítási feltételeitől eltérően megtéríti a kiskertekben és a veteményekben keletkezett, egyébként nem biztosított károkat is - mondta a szakember. Az OTP-Garancia 24 kárbejelentést regisztrált a térségből, azonban nem közölték, hogy ez mekkora összeget takar. A Signal Biztosító a Sajó és a Hernád térségéből hét bejelentést kapott, mintegy egymillió forint kárértékben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.