Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Átutalás két napon belül

2005.12.12. 10:53
Harmadára csökkentené az Európai Unió a közösségen belüli, határokon átnyúló átutalások lebonyolításának idejét. A hitelintézetek nem örülnek a tervnek, hiszen annak végrehajtása többletköltségekkel jár, amelyek egy része az ügyfeleket is érintené, írta a Világgazdaság.
Az Európai Unió két munkanapra tervezi korlátozni a határon átívelő átutalások maximális idejét, jelentette be Charlie McCreevy, az EU belső piacért felelős biztosa. Ez harmadolná a most rendelkezésre álló időt, hiszen a jelenleg hatályos szabályok hat munkanapot adnak a tranzakció lebonyolítására. A tervezet minden bizonnyal hatalmas vitákat vált majd ki.

Az Európai Bizottság az 2560/2001/EK rendelet átalakításával 2010-re tovább egységesítené az elektronikus fizetési forgalmat az unióban. A belső piaci biztos szerint az európai gazdaság éves szinten akár 50-100 milliárd eurónyi költségtől is megszabadulhat, ha sikerül elérni, hogy a határokon átnyúló tranzakciók valóban ne legyenek drágábbak, és ne vegyenek igénybe több időt, mint az egy tagállamon belüliek.

Az európai fizetési rendszerek jelenlegi széttagoltsága sok gondot okoz; a jogszabályok sokfélesége miatt például a pénzügyi szolgáltatók gyakran nehezen tudnak megjelenni egy másik tagország piacán. Az EU-ban évente átlagosan 231 milliárd tranzakció, hozzávetőlegesen 52 ezer milliárd euró értékben megy végbe.

Magyarországon az euróban lebonyolított, EU-tagállamokba irányuló átutalások díjai nem változtak érdemben 2004 májusa óta, hiszen a külföldre történő devizautalások addig sem voltak drágábbak a belföldi, bankon kívülre irányuló tételeknél. A külföldre irányuló devizautalások ára hazánkban mindenesetre igen magas, tételenként általában több ezer forintot tesz ki, sőt, magasabb összegnél elérheti a több tíz ezer forintot is.

"Több milliárd eurót kitevő beruházási költségektől tartanak a német bankok" - mondta Christopher Pleister, a német Volksbankok és Raiffeisen bankok szövetségének elnöke a Handelsblattnak. Szerinte a hitelintézetek kénytelenek a többletráfordításokat az ügyfelekre továbbhárítani, amely a banki költségek emelkedését jelenti.

McCreevy viszont úgy véli, a hatályos technológiai előírások annyira előrehaladottak, hogy a gyorsított átutalásra való átállás nem jár számottevő megterheléssel a pénzintézetek számára. Ugyanakkor a biztos szerint a banki szektoron kívülről számos szupermarket, mobilszolgáltató venné át a tevékenység lebonyolítását, ha a bankok túlzottan sokallják az átállással járó költségeket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.