Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Megsemmisített állami gépkocsivásárlás

2003.07.10. 10:07
A Közbeszerzési Döntőbizottság részben megsemmisítette az Miniszterelnökség közbeszerzési igazgatósága által júniusban hozott gépjármű-beszerzési döntést. Ez 4,8 milliárd forint összértékű személy- és tehergépkocsi beszerzésére vonatkozott. A megsemmisítést három kategóriában rendelték el, azokban, amelyekben az eljárásból kizárt Summit Motors Hungary is indult. A döntés nyomán lehetővé válik, hogy az állam kétszázmillió forinttal olcsóbban vásároljon autót.
A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDb) elnöke, Deli Betty, az MTI-nek elmondta: a Summit Motors Hungary június 11-én indított jogorvoslati eljárást a döntőbizottságnál, mivel véleményük szerint az MKGI jogtalanul zárta ki a társaságot a közbeszerzési eljárásból.

Jogszabálysértő volt a miniszterelnökségi eljárás

A KDb elnöke tájékoztatása szerint a döntőbizottság mostani határozata megállapította, hogy a közbeszerzési törvény alapján jogszabálysértés történt. Sérült ugyanis az ajánlatadók közötti esélyegyenlőség elve azzal, hogy a Summit nem kapta meg azt a faxértesítést, amelyben az MKGI a megajánlott autók bemutatását kérte, így nem tudta járműveit bemutatni.

Deli Betty hozzátette: ezért a KDb megsemmisítette az ajánlatkérő döntését azokban a részteljesítésekben, amelyekben a Summit is pályázott. Így a 2/a alsóközépkategóriás részteljesítésben, ami háromszáz darab, 980,2 millió forint összértékű autóra vonatkozott, továbbá a 2/b alsóközépkategóriás részteljesítésben, ami 327 millió forint értékű beszerzés, valamint a 4/a középkategóriás részteljesítésben, amely összesen 783 millió forintos megrendelés a győztesnek.

Úgy kétszázmillióval többe került volna

Korábban már hírt adtunk arról, hogy az állam kétszázmillióval drágábban venne autót, mivel egy formai hiba miatt kizárták a későbbi győztesnél olcsóbb ajánlatot benyújtó Summitot. A Summit több kategóriában indult, de a cég illetékesei szerint csak egyben, az alsó-középkategóriában volt esélyük.

Ebben - amint az a tenderbontáskor kiderült - egyenként majdnem egymillió forinttal adott olcsóbb ajánlatot a pályázatban előírt feltételeket teljesítő kétszáz Nissan Almera szállítására, mint a nyertesként kihirdetett székesfehérvári Toyota-márkakereskedő, a Strasszer AutoSystem Kft., amely a Corollával pályázott.

Újraértékelik vagy újra kiírják a pályázatot

Az MKGI korábban azt közölte, hogy a rendelkezésére álló dokumentumok szerint a május 7-i bemutatóra szóló felkérést május 5-én mind a 11 ajánlattevő részére telefaxon továbbította, amelyet az érintettek faxgépei visszaigazoltak. Ennek ellenére a bemutatón a Summit nem jelent meg autóival, ezért az MKGI a közbeszerzési törvény és a pályázati felhívás előírásait követve érvénytelennek nyilvánította a pályázatot.

Az MKGI a 2003. június 4-i Közbeszerzési Értesítőben tette közzé a 4,8 milliárd forint összértékű, 1510 darab alsó- és középkategóriás személygépkocsi, valamint áruszállító tehergépkocsi beszerzésére kiírt nyílt közbeszerzési tender végeredményét, amelyet hat részteljesítésben hirdetett meg. Az eredeti győztes az Opel Southeast Europe Kft., a Citroen Hungária Kft., a Strasszer AutoSystem Kft., valamint a Porsche Hungária lett.

A Közbeszerzési Döntőbizottság határozata azonban új helyzetet teremtett. A hat kategóriából ugyanis háromban is megsemmisítette az eredményt. Deli Betty a távirati irodának elmondta, hogy a KDb döntése szerint az MKGI-nek vagy újra kell értékelnie az adott járműkategóriák pályázatait, vagy pedig új közbeszerzési eljárást kell kiírnia.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!