Ambrus
-7 °C
3 °C

Kartellel gyanúsítja az autópálya építő cégeket a versenyhivatal

2003.05.09. 19:25
Versenyhivatali vizsgálat indult a jelenleg is autópályát építő cégek ellen, annak kiderítésére, hogy a múlt év decemberében kihirdetett nyílt közbeszerzési eljárás kapcsán egyeztették-e ajánlati áraikat. Erről a Gazdasági Versenyhivatal tájékoztatta az MTI-t közleményben pénteken, a Gazdasági Minisztérium korábbi közlését megerősítve.
A folyamatban lévő eljárásnál, a versenytörvény értelmében csak a vizsgálat, majd a versenytanácsi határozat megszületése után tájékoztatják a közvéleményt. A versenytörvény szerint, a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmával kapcsolatos vizsgálat legfeljebb 180 napig tarthat. A GVH kartell csoportja által elkészített vizsgálati jelentést, javaslattal továbbítják a háromtagú versenytanácsnak.

A versenytanács nem köteles figyelembe venni a vizsgálati jelentés javaslatát, és döntése akár ellenkező eredménnyel is zárulhat, mint amit a kartell csoport vizsgálati javaslata majd tartalmaz. Ennek megfelelően a GVH versenytanácsa várhatóan ez év októberében hozza meg döntését. Bodnár Zoltán, az NA Rt. vezérigazgatója ezzel kapcsolatban pénteken az MTI-nek elmondta: a GVH hivatalból értesítette a társaságot az autópályaépítő cégek elleni vizsgálat megkezdéséről. Kiemelte: a GVH véleménye szerint a kartellgyanú ügyében az NA Rt.-t nem gyanúsítják semmivel.

A kérdésre, hogy milyen következményekkel jár, ha a GVH valamely útépítőket kartellezés miatt elmarasztalja, a vezérigazgató közölte: az NA Rt. akkor megvizsgálja a versenytanácsi határozatot, ám a már megkötött autópálya szerződéseket nem veszélyeztetné, az építők tovább végezhetnék munkájukat. A felvetésre, hogy az esetlegesen kartellezésen ért útépítő cégek a jövőben indulhatnak-e közbeszerzéseken, Bodnár Zoltán kiemelte: a közbeszerzési törvény szerint, az ilyen cég valóban kizárható az eljárásból, ám ez nem kötelező.

Az MTI korábbi tudósítása szerint, 2002. december 13-án a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. három autópálya-tender nyertes konzorciumot hirdetett ki. A kivitelezők között van az Egút-Debmut Rt. alkotta M3 Görbeháza 2002 Közös Vállalkozás, amely 18,054 milliárd forintért építi meg az M3-as autópálya Polgár-Görbeháza közötti szakaszt. A Strabag Kft. 44,767 milliárd forintért vállalta az M7-es Becsehely-Letenye, és az M70-es Letenye-Tornyiszentmiklós közötti szakaszát. A harmadik győztes, a Hídépítő-Betonút Rt. alkotta Szárszó konzorcium, amely 65,145 milliárd forintért kivitelezi az M7-es Balatonszárszó-Ordacsehi közötti szakaszt. A GVH azt nem tudta megerősíteni, hogy mindhárom eljárás győzteseinél vizsgálódik az árkartell gyanúval kapcsolatban.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.